- hirdetés -

Régiós tehetségkiválasztót és utánpótlás szakmai napot tartott a közelmúltban a Magyar Kézilabda Szövetség.

A Sterbinszky Amália utánpótlás régióhoz tartozó Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből számos edző és testnevelő érkezett Békésre, a Nemzeti Sport Intézet támogatásával zajló rendezvényre. A szakmai nap keretében a szivacskézilabdázás szépségeit és a játék szakmai hasznosságát Zsiga Gyula EHF mesteredző kommentálásával Pádár Ildikó és Ballainé Szarka Éva a Békési FKC szivacskéziseinek segítségével mutatta be. Kádas László edző lendületes, gyakorlatias stílusban tartotta meg előadását a különféle játékelemekről, amelyhez kiváló partnerek voltak a Békési FKC fiú serdülő kézilabdásai. A program zárásaként Juhász István szakmai igazgató, szakedző előadását hallgatták meg a résztvevők az utánpótlás korú kézilabdázók erőfejlesztésével kapcsolatban. Ezt követően Firnicz József utánpótlás igazgató adott tájékoztatást az elkövetkező évek szakember képzésével, továbbképzésével kapcsolatosan és beszélt az ERIMA Gyermekbajnokság lebonyolítási rendszeréről is.

Kenyeres Barbara, Borbély Fruzsina és Papp Mihály edző (Fotó: Zsedényi Péter)

A tehetségkiválasztón – ami a régiós, majd a serdülő válogatottság előszobája – az Orosháza KSC két 1998-as születésű játékosa, Kenyeres Barbara és Borbély Fruzsina is részt vett. Az eseményről Papp Mihály, a régióválogatott edzője számolt be:
– Ebben az évben az 1998-ban született kislányok részére rendezték meg a válogatót. A tavalyi évtől eltérően most első lépcsőben csak felmértük azokat a lányokat, akiknek potenciálisan lehetőségük lehet a keretbe kerüléshez. Közös edzést tartottunk, a következő alkalommal kerül sor a fizikai felmérésre, akkor fog megtörténni a régióválogatottba való kiválasztás is. Ahogy a serdülőválogatott edzői elmondták, régiónk ez évben nagyon erős, ugyanis a gyermekbajnokság és a diákolimpia idei korcsoportos győztesei  – Debrecen és Jászberény – is innen kerültek ki. Nagyon ügyes játékosok jöttek még Balmazújvárosból, Gyuláról, Békéscsabáról és természetesen Orosházáról.
Úgy látjuk, hogy fizikálisan, technikailag és taktikailag is nagyon jól felkészített lánykorosztályunk van, egyetlen probléma talán, hogy egyetlen balkezes sincs az 50 játékos között. Az új elképzelések szerint a jövőben nem egy-két alkalommal találkoznak majd a régióválogatott tagjai, hanem egy éves program alapján több alkalommal, nagyobb rendszerességgel lennének közös edzések, összetartások. Nagyon bízunk benne, hogy tartalmas régiós munka folyik majd, amiből könnyebb lesz a fő cél megvalósítása: a magyar serdülő válogatott kialakítása.
A két orosházi lány nagyon jól mozgott,  ügyesen játszott, úgy gondolom, mindketten ott lesznek a régióválogatottban. Az egyesületi és iskolai edzéseken, mérkőzéseken továbbra is szorgalmasan kell dolgozniuk, hogy még több rutint szerezzenek és a csapatban is tudjanak maradni.

* * *

Az elmúlt héten Békéscsabán köszöntötte a megye diákolimpiai bajnokait a Békés Megyei Diáksport Tanács. A Csaba Centerben megtartott ünnepségen elismerésben részesült Kenyeres Barbara, az Orosháza KSC 1997-es csapatának játékosa is, aki kislabda-hajításban 56,7 méteres eredményével országos bajnoki címet szerzett. Orosházi vonatkozású hír még a rendezvényről, hogy Patyi Gábor orosházi sportfelügyelő „Békés Megye Diáksportjáért” kitüntetésben részesült.
Gratulálunk a díjazottaknak!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.