- hirdetés -

Közel ezer ember előtt gyújtották meg az első gyertyalángot Orosháza adventi koszorúján. A város karácsonyi díszbe öltözött.

Immár negyedik éve, hogy az Oros-haza Baráti Kör tagjai felépítik az óriás városi adventi koszorút. A szökőkút idén is átalakult az Árpád-kertben és úgy várta az ünneplőket. (Az építésről fotós beszámoló ide kattintva olvasható).

A téren már fél órával a kezdés előtt legalább 200 ember várakozott. Többen sorba álltak a baráti kör és a Rotary Club asztalainál, és várták hogy elkészüljön a forró tea és a forralt bor. A vendéglátást a jóféle orosházi libazsíros kenyér tette még teljesebbé és a téren felállított tűztereknél melegedni is lehetett.

Pár perccel 17 óra előtt már alig lehetett mozogni az Árpád-kertben, olyan sokan érkeztek a térre. A Petőfi Művelődési Központ és az Oros-haza Baráti Kör nevében az utóbbi elnöke, Kálmán László köszöntötte a megjelent sokadalmat, majd dr. Laurinyecz Mihály katolikus plébános osztotta meg ünnepi gondolatait a hallgatósággal.
– Felmerül a kérdés, ki az az úr, akinek az eljövetelére készülünk azáltal, hogy hétről hétre egy egy gyertyát meggyújtunk az adventi koszorún? A hívő ember számára ez az úr maga Jézus Krisztus, Isten fia. És az ő jelenléte a lelkünkben történik, ott, ahol misztériumok, titkok valósulnak meg – mondta.

Az első gyertya már ég a koszorún (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A szónok úgy fogalmazott, hogy az emberek hibái, rosszaságunk, gonoszságunk a lelkünk mélyén fakadnak, néha van alkalmunk arra, hogy ezt megtisztítsuk, de sokszor ezek ott maradnak és nem változtatunk rajta.
– Az adventi gyertya fénye világosítson be lelkünk mélyébe, hogy felismerjük ezeket a rejtett, de mégis változtatandó titkokat, gondolatokat, érzéseket, hogy ezekből azután minél több jótett fakadjon advent és az utána ünnepelendő karácsony ünnepén – zárta gondolatait a plébános.

Ezt követően Laurinyecz atya a koszorúnál meggyújtotta az első gyertyát, majd Kovács Árpád református és Ördög Endre evangélikus lelkészekkel közösen megáldották a koszorút. Az áldás közben felkapcsolták a koszorú díszkivilágítását és a katolikus templom előtti fákon is felgyúltak a fények, ünnepi díszbe borítva ezzel a várost.

Az első gyertya fellobbanása után elkezdődött a műsor. Először a katolikus óvoda apróságai léptek színpadra, és egyesével mondtak az ünnepkörhöz kötődő verseket, mondókákat. Őket a katolikus iskolások követték, akik egy szépen megkoreografált zenés betlehemi játékot mutattak be a nagyérdeműnek.

Miután a zsíroskenyér, a tea és a forralt bor is elfogyott, lassan kiürült a tér. De távozás előtt szinte mindenki még egyszer megcsodálta a koszorút, és sokan fotózkodtak is előtte. Igazi közösséggé vált a város erre a szűk egy órára, reméljük egy hét múlva is hasonlóan sokan mennek ki a második gyertyagyújtásra. (A jövő heti program ide kattintva érhető el).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.