- hirdetés -

12 ezer daru időzik a kardoskúti Fehér-tónál. Hamarosan délnek indulnak, addig azonban megnézheted a daruhúzást, és meghallgathatod a jellegzetes krúgatást. 

Már augusztus végén megérkeztek az első darvak a kardoskúti Fehér-tóhoz, ám látványos, nagyobb csoportokban szeptember vége óta jönnek folyamatosan ezek a védett madarak.

A legnagyobb tömegben októberben és novemberben láthatjuk a nagy madarakat és hallhatjuk a jellegzetes, bús krúgatást. A darvak csapatosan vonulnak, az északi költőhelyek felől délre tartanak két nagyobb jellemző útvonalon. Ebből az egyik Magyarország keleti felén halad át – Hortobágy térségében, illetve Szeged és Kardoskút környékén időznek az első komolyabb fagyokig.

Daruvonulás - klikkelj Rajki Judit fotójára a kardoskúti képekért

– A nemzetközileg védett kardoskúti Fehér-tónál most nagyságrendileg 12 ezer daru van – tudtuk meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága természetvédelmi tájegységvezetőjétől, Kotymán Lászlótól. – Az aszályos idő ellenére átlagos évről beszélhetünk a darvak szempontjából. Mivel az aszály miatt kiszáradt a tó, ezért most táplálékot a kukoricaföldeken lelnek, vizet pedig a csatornákban találnak.

A darvak őszi vonulása kihagyhatatlan látványosság. Fontos azonban, hogy ne zavarjuk a félénk, óvatos madarakat. Ebben a hónapban még két vasárnap délután, este van lehetőség arra, hogy meglesd a darvakat. A Kardoskút-Sóstói telep bejárója melletti magaslesnél az érdeklődők, természetvédelmi őr vezetése mellett gyönyörködhetnek a daruhúzásban. Az érdeklődők telefonon kaphatnak felvilágosítást a terület megközelíthetőségről és az időpontról (Török Sándor 30/475-1776).

A Vörösmarty iskola idén is kilátogatott a Fehér-tóra. A természetvédelmi szakkör 45 diákja figyelte meg a darvak vonulását.
– Arra neveljük tanítványainkat, hogy érzékenyen figyeljék a körülöttük lévő világot, észrevegyék a természet mindennapi egyszerű csodáit – foglalta össze a kirándulás célját Tompáné Barabás Edit szakkörvezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.