- hirdetés -

Az Egészségsziget Egyesület harmadik éve végzi el az első osztályosok körében a lisztérzékenység szűrést. Tavaly négy esetben mutatták ki a betegséget.

Csupán csak egy apró szúrás, és a gyors, fájdalommentes vizsgálattal kiszűrhető a lisztérzékenység, felismerésével pedig komoly betegségek kialakulását előzhetjük meg. Az Egészségsziget Egyesület harmadik éve végzi el az első osztályosok körében a lisztérzékenység szűrést, melynek anyagi forrását az önkormányzathoz benyújtott pályázaton nyerték. A szűrés teljesen ingyenes, elvégzéséhez csupán a szülők beleegyezése szükséges. A város általános iskoláiban tanuló első osztályosoknál ezekben a hetekben végzik a szűrést, a gyorsteszt segítségével azonnal kimutatható lisztérzékenység.

Az Egészségsziget Egyesület tagjai a szűrést megelőzően tájékoztatták a szülőket a vizsgálat mikéntjéről az iskolákban tartott szülői értekezleteken. Tavaly igen szerény volt az érdeklődés, idén viszont sokan éltek a szűrés lehetőségével. A pályázati pénzből 135 gyorstesztet tudtak vásárolni, bár a jelentkezők száma ennél valamivel több volt, az egyesület mindenkinél, elvégezte a szűrést, aki kérte.

A lisztérzékenység (coeliakia) a lisztben található fehérjékkel szembeni túlérzékenység. A betegség lehet tünetmentes, de gyakran krónikus hasmenéssel és fogyással társul. A bélbolyhok károsodása miatt a többi tápanyag felszívódása is károsodik, így másodlagos betegségek, hiányállapotok alakulnak ki. A lisztérzékenység gluténmentes diétával könnyen kezelhető, ezért fontos a korai felismerése.

Az egyesület szervezésében végzett szűrésen az első évben 2 Immunglobulin A (IGA) hiányos gyermeket (további vizsgálatok szükségesek) és 4 lisztérzékenyt találtak, tavaly szintén négy esetben mutatták ki a lisztérzékenységet. A gyorsteszt 95-98 százalékos pontossággal derít fényt a betegségre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.