- hirdetés -

Természetes dolog, hogy búzából készül a mindennapi kenyerünk, azonban sokan nem is tudják, hogy egy reformédesség fontos alapanyaga is.

A csíráztatott búzából sütéssel készült édességet századok óta fogyasztják a Dél-Alföldön. Az elmondások alapján Orosházára a zombai ősök hozták magukkal, és tették ismertté. Az évtizedek alatt kicsit megkopott országos hírneve, vidékünkön azonban még ma is népszerű.

Jókai Mór Az Aranyember című regényében így dicséri: „fenséges, mézédes csíramálé”. Rendszerint a hosszú árnyékot vető didergő téli hónapok, az adventi és húsvéti böjtök kedvelt eledele volt.

Orosházán most is népszerű a csíramálé

Egyszerű, olcsó, sőt mi több, igen egészséges és tápanyagokban gazdag étel. Országszerte több néven is ismerik például a Kisalföldön, Csallóközben: kötis, a Garam és Ipoly mentén: biracs, Kelet Dunántúlon: csiripiszli, Rábaközbe: szalados. A csíramálé legfontosabb alapanyaga tehát a búzacsíra, melynek értékes szerepe van táplálkozásban.

Rendkívül gazdag A, B1, B6, B12, E, K vitaminokban, valamint ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, melyek a szervezetünk számára elengedhetetlen fontossággal bírnak. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést, csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, előnyösen befolyásolja a vérsejtek, csontok, mirigyek és izmok működését.

Tóth Bálint egy több évtizedes hagyományt vett át, és az eredeti orosházi csíramálé receptje alapján készíti e finomságot. Az általa sütött csíramálé cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.