- hirdetés -

A búzacsíramálé az országhatárainkon belül és azon kívül is ismert, azonban érdekesség, hogy tájegységenként más módon készítik el, illetve más néven ismerik a helyiek. Tóth Bálint hagyományőrző elmondta, az orosházi búzacsíramálé pozitív fogadtatást kapott a Felvidéken.

A közelmúltban rendezett Kürti Kötésfesztiválon az orosházi búzacsíramálét is bemutatták – a résztvevő kóstolók nagy megelégedésére. Tóth Bálint hagyományőrző lapunknak részletezte, érdekes tapasztalatokkal gazdagodtak az Esztergomtól mintegy harminc kilométerre fekvő, Szlovákiához tartozó kistelepülésen. Mondhatni tájegységenként eltérő néven ismeretes ez a természetes összetevőkből, búzacsíra levéből és lisztből készült édesség, de az elkészítés módja is rendre változó.

– Egyes környéken kenyérliszttel, vagy rétesliszttel készítik. Valaki rozscsírát is tesz hozzá, amitől kissé savanykás mellékízt kölcsönöz az ételnek. A keverési arányokban is lehet eltérés, máshol jellemzően hígabb tésztát készítenek, ezért nincs olyan tartása, nem lehet úgy szeletelni a csíramálét, mint az Orosházán megszokottat, vagy például sokan aljatésztát nem készítenek hozzá. A sütési idővel is lehet játszani. Összességében elmondható, hogy bár az alapelv és a kiinduló hozzávalók ugyanazok, mégis a sok apró készítésbeli eltérés más ízvilágot eredményez a késztermékeknél – sorolta Tóth Bálint. Érdekesség, hogy ez az édesség a Dunántúlon csiripiszli, a Kisalföldön kőtés, Budapest környékén biracs, a Dunakanyarban méra, az Alföldön csíramálé néven ismert.


Az orosházi csíramálé 2015-ben felvételt nyert a Helyi Értéktárba, 2016-ban HÍR-védjegyes termék lett, egy évvel később a Békés Vármegyei Értéktárba kapott besorolást. Jellegzetessége a ropogós széle és a semmihez nem hasonlítható bársonyos csíra íze, amely a töményebb keveréknek és a liszthez adott több csíralének köszönhető. Bikádi Ferencné Bozó Mária, Marika néni egészen az 1990-es évek végéig sütötte a csíramálét, annak idején kukoricaszárral fűtötte fel a kemencét. – Fontosnak tartom Orosháza múltjának egy szeletét megőrizni, 2002-ben engedélyt kaptam a csíramáléüzem működtetésére. Marika néni receptje és elmondása alapján készítjük a mai napig az orosházi búzacsíramálét – tette hozzá Tóth Bálint.


A csíramálé igazi őszi és téli csemege, de fagyasztva sokáig tárolható. Tartósítószert, színezéket, mesterséges adalékanyagot és hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Sütés közben a búzában lévő összetett keményítő egyszerű cukorrá alakul, a bonyolult fehérjék aminosavakra, a zsírok könnyen emészthető zsírsavakra bomlanak. Egy igazi vitaminbombaként tartják számon. A rák elleni kutatásokban a búzacsírában kereste a megoldást Szent-Györgyi professzor, jelenleg pedig prof. Hidvégi Máté. Hagyományosan böjti ételként is jegyzik, így a karácsonyi és a húsvéti böjtök kedvenc étele volt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.