- hirdetés -

Utánajártunk, hogy mit tehetsz, ha utcán kóborló kutyát látsz.

A kóbor kutya sajnos nem ritka látvány, valamennyi településen találkozhatunk velük, javarészt az emberi gondatlanság, nemtörődömség négy lábon járó bizonyítékaként. Annak jártunk utána, hogy az utcán kóborló ebek esetén mit lehet tenni.

– Meg kell különböztetni a valóban kóbor kutyákat azoktól az ebektől, akik a gazdák felelőtlensége, vagy egyéb ok miatt az utcán szaladgálnak, de egyébként van otthonuk. Ivarzási időszakban például a kanok hajlamosak csavarogni, és ahol tüzelő szuka van, ott akár egy hétig is megtelepednek, az alkalmas pillanatra várva. Ám a tüzelés elmúltával hazamennek – tudtuk meg Nagy Évától. A Szikhát menhelyet működtető állatvédelmi egyesület elnöke kiemelte, a kutyatulajdonosnak kötelezettségei vannak. – Gondoskodni kell arról, hogy az ingatlan megfelelően legyen bekerítve, az eb ne járkálhasson szabadon be és ki. Az utcán semmi keresnivalója a kutyának, szabálysértést követ el, aki gondatlanságból, vagy szándékosan az utcára engedi a kutyáját. Ilyen esetekben a szabálysértés összege 30 ezer forintig terjedhet. Előfordulhat azonban, hogy balesetet okoz a kutya, az így keletkezett kárt a tulajdonos köteles megtéríteni és akkor még a személyi sérülésről nem is beszéltünk.

Ő is gazdátlan (Fotó: menhely)

A városban szaladgáló kutyák többsége nem kóbor, hanem gazdás eb – ezt mondatja a tapasztalat az Orosházi Állat-és Természetvédő Közhasznú Egyesület tagjaival. Jellemző ugyanis, hogy kutyát a városon kívül dobnak ki. Néha tehát elegendő várni néhány napot, ha a kutya láthatóan nem agresszív, barátságos, csak épp elcsavargott otthonról. Más a helyzet, ha szemmel láthatóan kóbor az eb.

Ilyenkor a következő számokon lehet bejelentést tenni: önkormányzat ingyenesen hívható zöld száma 06 80/931-001, illetve hívható az egyesület is a 06 70/619-2307 telefonszámon hétköznap 8-15 óra között. A közterület felügyelőknek szintén jelezheti a kutyákat.

Az önkormányzathoz érkezett jelzéseket a hivatal továbbítja az állatvédő egyesület felé, akik regisztrálják a bejelentéseket és megteszik a szükséges lépéseket. Ilyen lépés az állat befogása, vagy ha ez nem sikerül, akkor befogóketrec kihelyezése. Mindezt minél gyorsabban, főként, ha leromlott állapotú, sérült kutyáról van szó. Az egyesület a bejelentések mellett rendszeresen bejárja a város közterületeit, és az oktatási intézmények környékét is a gazdátlan ebek után kutatva.

A kutyáknak gazdára van szüksége, ha szeretnél kutyust és felelősséget is tudsz vállalni, akkor keresd fel a Szikhát menhely oldalát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.