- hirdetés -

Volt aki azt mondta, többet fizet, csak legyen gáz. És volt aki azt, hogy aki nem fizet, dögöljön meg a hidegben! Pillanatképek és beszámoló a Lakásszövetkezet küldöttgyűléséről.

Az Orosházi Lakásszövetkezet küldöttei még múlt vasárnapi rendkívüli ülésükön döntöttek, hogy pénteken újra összejönnek és meghallgatják az elnököt, mit sikerült intéznie gáz ügyben. Az események elég sűrűek voltak miután a GDF-SUEZ jelezte, ha nem fizeti ki a lakásszövetkezet az 58 milliós gáztartozást október 10-én, akkor elzárja a gázt. Erről volt hétvégi városi egyeztetés és sajtótájékoztató, majd a lakszöves küldöttek elfogadták, hogy mind az 1200 lakás havonta 7000 forinttal fizet többet, hogy a tartozást rendezni tudják. Utána a városi képviselő-testület rendkívüli ülésen 30 millió forintos visszatérítendő támogatást szavazott meg. Ezen intézkedések időlegesen elégnek bizonyultak, a szolgáltató nem kapcsolta ki a gázt – egyelőre legalábbis. A történethez tartozik még, hogy a lakszöv új elnöke megtette a feljelentést a rendőrségen.

Legyenek új vezetők!

Az Eötvös iskola ebédlőjében pénteken 18 órára nagy tömeg gyűlt össze. Összesen 44 küldött érkezett, így határozatképes volt a gyűlés, mellettük sok lakó érdeklődőként jött el.

Épphogy elkezdődött az értekezlet, amikor Rácz József Tas utcai lakó két lépcsőház véleményét tolmácsolva bizalmatlanságot jelentett be a jelenlegi vezetőséggel szemben, mondván, az elnökségben most is ott ülnek azok, akik korábbi vezetőségi tagként ide juttatták a szövetkezetet. Ezzel egyetértett minden küldött, így már az ülés elején megrekedt némileg a munka, hiszen nem fogadták el az ülés levezetésére dr. Molnár Imrét, a szövetkezet jogászát. Rácz véleményéhez csatlakozott Fazekas Géza is aki kiemelte, hogy a mostani vezetésben ül olyan személy, aki a környezetében már a lakásszövetkezetből való kilépést készíti elő ahelyett, hogy a problémával foglalkozna.

Tóth István elnök mellett dr. Molnár Imre jogász

Tóth István elnök kiemelte, legitim vezetés kell az előttük álló feladatok kezeléséhez. Ismertette a gázszolgáltatónak írt levelet is, amiben a lakók nevében vállalta a tartozás kiegyenlítését. Péntek délelőtt – a polgármester vezetésével – egyeztetett a szövetkezet és a GDF-SUEZ, ez utóbbi kőkemény feltételeket diktált. Megegyezés még nincs, tárgyalások azonban vannak például a tartozás visszafizetésének futamidejéről. Az elnök kiemelte, hogy az előző ülésen megszavazott 7000 forintos plusz költséget egyelőre nem kérték a lakóktól, mert az elmúlt napokban egyre több hátralékos befizette tartozását, ezért már most megvan a városnak fizetendő október havi 2,5 millió forint, emellett a gáztartozás 58 millióról 53 millióra csökkent. Hozzátette azonban, hogy a plusz pénzre mindenképpen szükség lesz, ám ennek összege majd attól függ, milyen törlesztési futamidőt határoz meg a GDF-SUEZ és hogy a nagy tartozók mennyit törlesztenek adósságukból.

A jelenlévők közül néhányan közbekiabáltak, hogy nem fizetnek többet. Az egyik küldött elmondta, hogy minden nappal növekszik az adósság, aki pedig eddig nem fizetett az ezután sem fog és sokan igazságtalannak tartják, hogy miért a tisztességes lakókkal akarják megfizettetni a hiányt.

Rácz József 10 pontos javaslattal állt elő. Szerinte azt kell megvizsgálni, hogy a mostani adósságot hogyan lehet a leggyorsabban kifizetni, hogy az ne növekedjen tovább és miként lehet a lakóközösségeknek a leggyorsabban kilépni a lakásszövetkezetből, amit utána szerinte fel kell oszlatni. Javasolta, hogy a küldöttgyűlés kötelezze a szövetkezet vezetését, hogy kezdje meg a tartozások behajtását, a feladattal egy független jogi irodát bízzon meg. Vizsgálják meg, hogy a többletfizetők hogyan juthatnak hozzá majd a pénzükhöz. Szüntessék meg a szövetkezeti tagságát azoknak, akik 6 hónapja nem fizetnek, vagy meghaladja a 200 ezer forintot a tartozásuk. Sürgetik a felelősségrevonást, és felvetik a csődeljárás lehetőségét. Javasolta, hogy hozzanak létre egy csoportot, ami részt vesz minden tárgyaláson egészen a helyzet rendezéséig, havonta pedig egyszer írásban tájékoztassa a közgyűlést a vezetőség.

Volt olyan név nélkül felszólaló, aki szerint nem csak arról kellene beszélni, hogy a vezetőség mit rontott el, hanem hogy az egyének miért nem fizettek rendesen? Takács Antal véleménye szerint pedig nem lehet kiugrani csak úgy a szövetkezetből, ez hónapokat venne igénybe.

“Aki nem fizet, dögöljön meg a hidegben!”

Már közel egy órája folyt a vita, amikor az egyik küldött éles hangú felszólalása kissé felrázta a jelenlévőket. “Az, hogy ki volt a hibás, majd a rendőrség kivizsgálja. Mindenki a vélt vagy valós sirámairól beszél itt, de nekünk kell ezt a helyzetet megoldani összefogással. Egy része azoknak, akik több millióval tartoznak nem is akar fizetni, aki pedig szociálisan rászorul, az forduljon segítségért. Aki pedig tudna, de nem akar fizetni, ott találjuk meg a megoldást, kapcsoljuk le nála a szolgáltatást. Aki nem fizet, dögöljön meg a hidegben!” – mondta a férfi, szavait pedig hatalmas taps kísérte.

Van, aki azt firtatta, hova tűnt a felújítási alap és hogy a jogász, a főkönyvelő és az előző elnök miért össze-vissza kezelték a pénzt és a hivatalos iratokat, amitől ez a káosz keletkezett. Többen vádolták a szövetkezet jogászát azzal, hogy nem végezte rendesen a munkáját.

A küldöttek egy része éles hangon bírálta a szövetkezet jogászát - akit végül leváltottak (Fotók: Melega Krisztián)

Az elharapódzó és személyeskedő vitának az elnök, Tóth István vetett véget.
– Ha most nem fogunk össze, nem lesz gáz. Értsék meg, a jelenlegi helyzetben nincs más választásunk, mint tárgyalni és bízni a szolgáltató jóindulatában. Viszont ehhez nekünk is le kell tenni valamit az asztalra: pénzt, amiből a tartozást kifizetjük. A törvény előtt fognak felelni azok, akik ide juttattak bennünket. De most az itt lévő emberek bölcs döntésére van szükség és nem anarchiára – mondta, és ezután kissé rendezettebb mederben folyt a gyűlés – legalábbis egy darabig.

Bobor János is azon a véleményen volt, hogy találjanak megoldást a nem fizetők fűtésének kikapcsolására.
– Köszönjük meg a város segítségét és zárjuk ki a potyautasokat a rendszerből. Most mindegy, hogy ki a bűnös, ezt a rendőrök megvizsgálják. Majd ha lesz értéke a házunknak – mert most nincs – lehet vitatkozni minderről. Ha most nem fogunk össze és nem fizetünk, akkor a város sem fizeti ki a 30 milliós segítséget, és nevetségessé válunk.

A felvetésre Tóth István válaszolt: -Törvény adta jogom, hogy lekapcsoljuk a nem fizető fogyasztókat. És ezt meg is fogjuk tenni! (Taps…)

Akadt olyan hozzászóló, aki azt javasolta, az egyének takarékoskodjanak a fűtéssel, legyen hűvösebb a lakásban, és ide fűzte kérdését, hogy kinek az utasítására kapcsolták be már most a fűtést? Felvetését egy fiatalember “nem normális”-nak minősítette, és elindult egy “nálam hideg van, nálam meleg van” vita, melynek szintén az elnök vetett véget. Ehhez a témához érkezett olyan észrevétel is, hogy hiába szedik le a radiátorokat a nem fizetőknél, a csövek akkor is fűtenek.

Célkeresztben az ügyvéd

Dr. Molnár Imre eddig csendben ült a helyén, de ekkor szót kért. Visszafogott hangvételű hozzászólásában visszautasította Rácz József vádjait, és kiemelte, hogy szinte minden küldöttel átnézték a tartozások alakulását, 2007-től folyamatosan személyre lebontva.
– Nekem egyetlen küldött sem mondta, hogy nem tettem meg mindent a helyzet rendezéséért…

Tovább is mondta, de nem lehetett érteni mit, ugyanis többen közbekiabáltak, élesen bírálva eddigi munkáját. Azt vágták a fejéhez, hogy megmagyarázza, miért nem működik a rendszer, pedig az lenne a dolga, hogy intézkedjen. Rácz József szintén a szövetkezet jogászának címezte mondandóját:
– Az alapszabályban benne van, hogy a legelső hónapi adósság után joga lett volna a fizetését letiltani a tartozónak, a bankszámlájára inkasszót beadni, 60 nap után jelzálogot jegyezhettek volna be. Ám ezek nem történtek meg. Ez mind az Ön, az igazgatóság és a felügyelőbizottság felelőssége.

A küldöttgyűlés ekkor már közel 2 órája tartott. Hozzászólásukban többen a saját sérelmeiket hánytorgatták fel, néhányan pedig hazaindultak.

“Ha nem akarok fázni, akkor fizetem kell, ha emelik is az összeget. Nincs más út – foglalta össze véleményét az egyik küldött, akit többen letorkolltak, hogy jó annak, akinek van miből fizetni.

Ha lesz gyanúsított, zárolják a vagyonukat

Tóth ismertette az általa október 10-én – három órán keresztül – megtett rendőrségi feljelentés tartalmát, ennek része a független könyvvizsgáló jelentése is, amit előző este kapott meg az elnök. A könyvvizsgáló arra a megállapításra jutott, hogy a 2010-es mérlegbeszámoló nem felel meg a vonatkozó jogszabályoknak. Ennek következtében nem lehet megállapítani a pontos vagyoni helyzetet.

Takács Antalt ügyvezetői poszttal bízták meg

A nyomozás elindult, Tóth kiemelte, amint megvannak a gyanúsítottak, zárolják a vagyonukat. Az október 9-i rendkívüli testületin a képviselők számonkérték az elnököt, nem történt ugyanis átadás-átvétel, ezt a napokban pótolták. Az erről készült jegyzőkönyvből kiderül, átadáskor 2,6 millió forint volt a lakásszövetkezet számláján, a kintlévőség pedig 86 millió volt. Hiányoztak különböző dokumentumok is, ezeket Harmati Győző előző elnök nem tudta felmutatni. Hiányosság volt például a pontos hátralék nyilvántartás, de egyéb – a működés szempontjából fontos – irat is hiányzott. Eltűnt a felújítási alap és a bérleti díjak. A hab a tortán talán, hogy a pénzügyi dolgokat az 1993-as számviteli rendelkezések alapján végezték, holott azt már számtalanszor módosították. Harmati nem értett egyet a jegyzőkönyv tartalmával, így alá sem írta azt.

Horváth József küldött, egyben önkormányzati képviselő szerint a folyó ügyek miatt Tóthot meg kell tartani elnöki pozíciójában, ám az ellenőrzés ezúttal nem maradhat el. Tóth mellé ügyvezetői posztra javasolta Takács Antalt, aki minden tárgyalásra elkíséri az elnököt és segít neki. Emellett azt kérte a küldöttgyűléstől, hogy támogassák azon javaslatát, miszerint Tóth István a szövetkezet jogászát illetve a felügyelőbizottság volt elnökét – aki most az igazgatótanács tagja – függessze fel a munkavégzés alól. Azt is kérte, hogy Tóth intézkedjen, a lakásszövetkezetnek minél hamarabb legyen új jogi képviselete. Javaslatait a küldöttek többsége megszavazta. Azt is hozzátette, hogy Rácz József tízpontos javaslatát az igazgatóság tárgyalja meg.

Itt tart tehát az utóbbi hetek legnagyobb viharát kavaró ügye. A lakásszövezetkezet előtt még sok teendő áll, ami azonban biztos, ha a télen fűtést és melegvizet szeretne a mintegy 4000 lakó, akkor fizetni kell.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.