- hirdetés -

A gázkikapcsolás elkerülése miatt rendkívüli ülésen tárgyaltak a Lakásszövetkezet küldöttei, akik elfogadták a város 30 milliós segítségét és intézkedéseket hoztak az adósság kifizetésére is.

A GDF-SUEZ gázszolgáltatótól kapott az elmúlt napokban levelet az Orosházi Lakásszövetkezet, miszerint 58 millió forintos gázszámla tartozásuk van. Amennyiben ezt nem rendezik október 10-ig, 1200 lakásban kezdik meg a gázszolgáltatás kikapcsolását.

A lakásszövetkezet legmagasabb döntéshozó szerve, a küldöttgyűlés rendkívüli ülést tartott október 9-én, vasárnap 12.30-tól. A küldöttek közül 36-an jelentek meg, így az ülés kezdettől fogva határozatképes volt.

A szövetkezet új elnöke, Tóth István – aki 2 hete tölti be ezt a posztot – ismertette a kialakult helyzetet és beszámolt a dr. Dancsó József polgármesterrel folytatott megbeszélésről. (Erről bővebben itt olvashatsz.)

Az elnöki tájékoztatóból kiderült, hogy a lakásszövetkezetnek összesen 76 millió forinttal tartoznak a lakók, többek között ezért is került ilyen helyzetbe a szövetkezet. Az elnök beszámolójában megemlítette, hogy a lakásszövetkezet eddigi gazdálkodását vizsgáló független könyvvizsgálói jelentés ma este kerül hozzá. Hozzátette, hogy már birtokában vannak olyan információk a szövetkezet eddigi működésével kapcsolatban, ami alapján hétfőn reggel megteszi a rendőrségen ismeretlen tettes ellen a feljelentést.

Szavaznak a lakásszövetkezet küldöttei
(Fotó: Melega Krisztián)

Tóth István ezt követően felolvasta, hogy a város milyen feltételekhez köti a 30 milliós visszatérítendő támogatást: elsőként el kell fogadniuk a város 30 milliós segítségét, melynek visszafizetését 1 év alatt, havi 2,5 milliós részletenként kell teljesíteni. (Ez az összeg nem kölcsön és nem terheli semmilyen kamat. A szerk.) Emellett dönteniük kell arról, hogy tárgyalásokat kezdjenek-e az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt-vel a lakáskezelési feladatok ideiglenes átadása kapcsán.

Ezt követően a küldöttek tettek fel kérdéseket. Szóba került többek között, hogy mi lesz azokkal, akik évek óta nem fizetnek, milyen lépéseket tett a korábbi és az új vezetés annak érdekében, hogy ezek a pénzek beérkezzenek. A szövetkezet jogásza, dr. Molnár Imre úgy válaszolt, hogy rengeteg felszólítás és eljárás indult a tartozókkal szemben, ám ezek behajtása nagyon nehézkes. Úgy fogalmazott, hogy jelen állás szerint összesen 104 ember tartozik mintegy 58 millió forinttal. Kiemelte azonban, hogy egy ombudsmani állásfoglalás szerint minden lépcsőházi lakosnak joga van megismerni azok listáját, akik a lakóközösségében tartoznak.

Voltak olyan küldöttek, akik a múltat firtatták és konkrét, a napi működéssel kapcsolatos kérdéseket tettek fel. Ezen kisebb vita alakult ki, hogy ennek most van-e itt az ideje. Végül elfogadták, hogy a kisebb témákra jövő héten visszatérnek, most az elnök által felolvasott témákban kell dönteni, hogy a képviselő-testület 15 órakor kezdődő ülésén meg tudja szavazni a 30 milliós segítséget.

Tóth István elnök ezt követően elmondta: a jelenleg meghatározott lakásonkénti havi fizetendő összeg korábban rosszul lett megállapítva, ezért az nem fedezi a tényleges kiadásokat, így havi 2 millió forinttal kevesebb összeg folyik be a szövetkezet számlájára.

Végül következett a szavazás. Ahhoz, hogy a város által adott 30 milliót 1 éven belül vissza tudják fizetni és minden tartozást rendezni tudjanak, 2011. október hónaptól minden egyes Lakásszövetkezeti lakás közös költségét 7 ezer forinttal megemelik addig, amíg az adósságállományt le nem rendezi a szövetkezet. Amikor az adósságot lerendezték, a pontos kalkulációk birtokában pontosítják a havi összeget. A küldöttek 32 igen, 3 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadták.

A Városüzemeltetéssel történő tárgyalásokról úgy fogalmazott Tóth István, hogy egyelőre semmi konkrétum nincs arról, milyen feladatokat venne át a Városüzemeltetési Zrt, de kérte a küldötteket, hogy támogassák az ilyen irányú tárgyalások megkezdését. Ezt minden küldött támogatta.

– A most meghozott döntésekkel elkezdtük a kilábalást a jelenlegi nehéz helyzetből. Köszönjük az önkormányzat és dr. Dancsó József polgármester segítségét, hogy nem hagyják magukra az 1200 családot. Azonban a végső döntés a GDF-SUEZ-nél van. Ha mindezek ellenére mégis kikapcsolják a gázt, akkor arra kérem a lakókat, hogy senki ne essen kétségbe. A lakásszövetkezet vezetése és a város vezetése is azon dolgozik, hogy ebben az esetben is minél hamarabb rendeződjön a helyzet.

Az ügy folyományaként 15 órától ülésezik a testület, amit élőben közvetítünk itt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.