- hirdetés -

A lakásszövetkezet által felhalmozott 58 milliós tartozás miatt a gázszolgáltató hétfőn kikapcsolhatja a lakásokban a gázt. Ennek elkerülése érdekében lépéseket tett az önkormányzat!

Az Orosházi Lakásszövetkezet körül már hónapok óta sok pletyka keringett, miszerint a gazdálkodása nincs rendben és jelentős összegekkel tartozik több szolgáltatónak. A szövetkezetet hosszú ideig vezető elnök, Harmati Győző idén augusztusban egészségügyi okokra hivatkozva lemondott, helyét egy négytagú bizottság vette át. A küldöttgyűlés szeptember 28-án Tóth Istvánt választotta elnöknek, megújították az igazgatóságot és a felügyelőbizottságot is. Megbízatásuk 2012. májusáig szól.

Információink szerint az új vezetőséggel bíró lakásszövetkezet az elmúlt 2 hétben több lépést tett a hátralékok rendezése érdekében és tárgyalásokat is kezdeményezett a gázszolgáltatóval. A napokban felszólítást küldtek az adósoknak, hogy elkerüljék a gázszolgáltatás kikapcsolását. A lakók egy, az új elnök aláírásával ellátott levelet kaptak, amelyben felvázolja a helyzetet és kéri a több száz tartozót, hogy haladéktalanul fizessék be elmaradásaikat ellenkező esetben hétfőn kikapcsolják a gázt.

A GDF-SUEZ a héten jelezte a lakásszövetkezetnek, hogy a hátralékok feltorlódása miatt október 10-én megkezdi 1200 lakásban a gázszolgáltatás kikapcsolását.

dr. Dancsó József: "Nem engedhetjük meg, hogy kikapcsolják a gázt!"

A témában szombaton délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott dr. Dancsó József polgármester, akit tegnap (pénteken) tájékoztatott a GDF-SUEZ gázszolgáltató, hogy a lakásszövetkezeti ingatlanoknál komoly adósság alakult ki, és ha nem történik megoldás, hétfőn reggel kikapcsolják a gázt. A városvezető úgy fogalmazott, ez annak köszönhető, hogy a lakásszövetkezet vezetése 2005 óta több tízmilliós tartozást halmozott fel, ami most 58 millió forintra rúg.

Kiemelte, hogy tegnap az új vezető, Tóth István részletesen tájékoztatta a kialakult helyzetről, aki ma hivatalos levélben is jelezte a városvezetésnek a probléma súlyosságát.
– Tegnap éjjel és ma délelőtt értékeltük a helyzetet és a megoldásokon dolgoztunk. Annak ellenére, hogy az önkormányzatunk nincs semmilyen jogi kapcsolatban a lakásszövetkezettel nem hagyhatjuk, hogy 1200 család gázszolgáltatás, melegvíz és fűtés nélkül maradjon. Ezért vasárnap 15 órára rendkívüli képviselőt testületi ülést hívtam össze ahol javaslom, hogy 30 millió forintos visszatérítendő támogatással segítsük ki a lakásszövetkezetet. Ezt az összeget közvetlenül a gázszolgáltató számlájára utalnánk. Tesszük mindezt azért, hogy elsősorban azok a emberek, akik eddig tisztességgel és becsülettel fizették a közös költségeket, ne szenvedjenek semmilyen hátrányt – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette, a lakásszövetkezet felé olyan javaslatokkal élt, hogy a szövetkezet vezetése és küldöttgyűlése még a testületi ülés kezdete előtt hozza meg azokat a döntéseket, melyekkel közösen úrrá lehetnek a kialakult helyzeten. Elmondta, hogy Harmati Győző korábbi elnök még júniusban kötött egy fizetési megállapodást a gázszolgáltatóval, ám azt nem teljesítették, ezért alakult ki a mostani helyzet.

– Nekünk mindössze két napunk maradt arra, hogy a helyzetet valamilyen módon kezeljük. A mai napon levélben jeleztem a GDF-SUEZ vezetőinek, hogy a probléma megoldásán dolgozik a lakásszövetkezet új vezetése és az önkormányzat apparátusa. Ebben arra kértem a gázszolgáltató vezetőit, hogy fogadják el a felvázolt megoldási javaslatunkat és ne zárják el a gázt hétfő reggel. A lakásszövetkezetnek tartozásai rendezésére 1 év türelmi időt kértünk, ezen idő alatt kell részünkre a 30 milliós támogatást visszafizetni és a jelenlegi gáztartozás fennmaradó 28 millió forintját a GDF-SUEZ felé rendezni. Mindezek viszont csak akkor valósulhatnak meg, ha javaslatainkat elfogadja a gázszolgáltató.

Vasárnap 15 órától élőben közvetítjük a rendkívüli testületi ülést itt az OrosCafén és az Orosházi Városi Televízióban.

A lakásszövetkezet elnöke, Tóth István megkeresésünkre elmondta, hogy vasárnapra küldöttgyűlést hívott össze, ahol előterjeszti a 30 millió forintos visszatérítendő támogatás lehetőségét. Hozzátette, dönteniük kell arról, hogy ezt az összeget 12 hónap alatt havi 2,5 millió forintos részletekben fizetik vissza az önkormányzatnak emellett arról is határoznak, hogy meggyorsítják a kintlévő adósságok beszedését, annak hatékonyságát javítják, hiszen ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a helyzet rendeződjön.

Nézzétek meg a sajtótájékoztató vágatlan felvételét

httpv://www.youtube.com/watch?v=rnj8TlRRssQ

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.