- hirdetés -

Országosan 65 ezer, Orosháza térségében mintegy 450 hektárt jelöltek ki tartós bérletre. Október 16-tól kifizetik a területalapú támogatások felét.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 65 ezer hektár állami tulajdonban lévő földterület haszonbérleti lehetőségét hirdeti meg nyilvános pályáztatás útján. Tartós bérletről van szó, melynél előnyt élveznek a kis-, közepes és családi gazdaságok – tudtuk meg az Orosházi Gazdakör elnökétől. Horváth József elmondta, komoly feltételrendszert dolgoztak ki a szakemberek, a pályázati csomagokat október közepétől lehet benyújtani

– Orosháza térségében mintegy 450 hektárnyi terület van, amit tartós bérletre kínálnak. Az adatokat már beszereztük, az érdeklődőket tájékoztatjuk, illetve a hónap közepén fórumot is tartunk – emelete ki Horváth József.

A vidékfejlesztési miniszter korábban azt mondta, tarthatatlan állapotokat kell rendbe hozni, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pedig leszögezte, átlátható módon, a földbirtok-politikai irányelveknek megfelelően hajtják végre a földek hasznosítását.

Indul a területalapú támogatások kifizetése is – tette hozzá az orosházi gazdaköri vezető. Horváth József elmondta, október 16-tól fizeti ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az idei uniós területalapú támogatások felét. Az egy hektárra jutó összeg az előző évi 45.600 forintról mintegy 20 százalékkal emelkedik az uniós megállapodásban rögzítetteknek megfelelően. Az Európai Unió által finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS) jogosultja a föld jogszerű használója. A támogatásra jogosultak helyszínellenőrzése befejeződött, ezek lezárása után megkezdődik a területalapú támogatások kifizetése – hozta nyilvánosságra az MVH sajtóirodája.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.