- hirdetés -

Az 1849. október 6-án Aradon kivégzett tábornokokra emlékeztek Orosházán csütörtök délután.

Az Orosházi Fúvószenekar térzenéje csalogatta az érdeklődőket a kellemes őszi napsütéses időben a Történelmi Emlékparkba.

A Himnusz fennkölt dallamai után az ünnepi beszédet Elekes Lajos társadalmi alpolgármester mondta. A szónok bevezetőjében hangsúlyozta, hogy ismét egy évfordulóhoz érkeztünk, mely nekünk magyaroknak különösen fájdalmas, szívünkben fájdalmat, gyászt, de dacos büszkeséget is ébreszt! Felsorolta a 13 aradi vértanú nevét és emlékeztetett, hogy a magyarság eddigi történelmében megannyi vértanút és szentet adott a világnak.

Elekes Lajos - társadalmi alpolgármester

– Áldozatuk, emlékezetük mutatják az utat, mely nekünk magyaroknak sorsunk, melyet követnünk kell. Illusztris a névsor, azonban közelről sem teljes. Olyan történelmi alakokra emlékezünk ma, akik nemzetünk egységét, és erejét szimbolizálták a legmostohább időkben is. Kérdem én, hogy a hőstettek után megállhatja-e helyét az az állítás, hogy „a magyar genetikailag alattvaló népség”? Megállja-e helyét az az állítás, hogy „a magyar boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot”? Nem tisztelt Hölgyeim és Uraim, nem! Mi büszkén vállaljuk a világ bármely pontján, hogy magyarok vagyunk, a magyar nemzet tagjai! – mondta.

Úgy fogalmazott, hogy míg 1848/49-ben fegyverrel próbált érvényt szerezni akaratának az uralkodó hatalom, ma a jószándék álcáját öltve döntik a későn eszmélőket olcsó hiteleket ígérve egyéni és nemzeti adósságspirálba.
– Magyarország ma harcban áll, akárcsak 1848-ban. Elsődleges ellenségünk az államadósság, ami fokozatosan, de kíméletlenül fojtogatja nemzetünk önállóságát. Hazánk, melyért őseink vérüket adták – ha a térképeken, lexikonokban nem is – gyakorlatilag elveszítette függetlenségét. Magyarországot pénzügyileg gyarmatosították tőlünk szerencsésebb történelmet író nagyhatalmak. Ezt a gyarmati rabigát kell most, a XXI. század második évtizedében, véres verítékkel leráznunk. Hiába prüszkölnek ránk az osztrák bankok, hiába kongatják a vészharangot az IMF vagy a Világbank héjái. Hogyne jajveszékelnének, hiszen ez az út, melyre az ország lépett, a parlamenti választásokon mutatott társadalmi összefogásnak köszönhetően, az ő érdekeiket mélyen sérti – fogalmazta meg gondolatait.

A kisdiákok is elhelyezték virágaikat az emlékkő előtt (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Úgy véli, Európában egyedülálló több ezer éves kultúránk támadások kereszttüzében áll, ám a magyar nép a végsőkig hajlandó elmenni, hogy megvédje önmagát és teremtett értékeit!
– Magyarország szuverenitása szent és sérthetetlen, az Európai Közösség tagjaként ezt a meggyőződést hangoztatni és képviselni kell – mondta Elekes Lajos.

A teljes beszéd ide kattintva letölthető és elolvasható (.pdf)

Az ünnepi beszéd után a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai adtak színvonalas zenés műsort, melyben felelevenítették a 13 hős tábornok életútját és a kivégzés szomorú pillanatait.

Ezt követően a városvezetők, a pártok képviselői, az intézmények vezetői és a magánszemélyek elhelyezték a megemlékezés koszorúit az 1849-es kőnél, majd a jelenlévők közösen énekelték el a Szózatot a fúvószenekar zenei aláfestésével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.