- hirdetés -

A Guardian Industries négy kontinentális divíziót hozott létre. Az európai divízió alelnöki posztján az orosházi Sápi Lajos.

A Guardian Industries síküveg egységének új elnöke szerkezeti és személyi változásokat hajtott végre a nemzetközi cégnél, amelynek közép-kelet-európai alelnöke volt az orosházi Sápi Lajos. Az újonnan létrehozott négy kontinentális divízió közül az európai élére alelnöki posztra kapott felkérést Sápi, akinek irányításával tíz gyár, raktárhálózatok, értékesítési központok, valamint a Guardian Europe luxemburgi központja működnek majd a jövőben. Előléptetése okán beszélgettünk nemcsak a pályájáról.

– Mit gondol, miért Önre esett az elnök választása?

Sápi Lajos alelnök

– Ahogy mondani szokás, ezt tőle kellene megkérdezni, de nyilván az elért eredményeink, és a válságra, fejlesztésekre adott válaszaink tették, hogy a biztonságos jövőt részben általam látta biztosítottnak az elnök. Európa kiemelt szereppel bír, hiszen itt fejlett országok piacairól van szó (Anglia, Németország, Franciaország, Luxemburg), ugyanakkor másik része a fejlődő világot érinti (Oroszország). A válság másképp hatott Európa egyes területein, másképp kellett reagálnunk például a spanyolországi gyárakban, ahol egy ingatlan túlfejlesztés következett be, másképp Németországban, ahol az ún. lakásválság tíz évvel ezelőtt lezajlott. Itt viszont ki lehet használni, hogy a hőszigetelés nagyobb hangsúlyt kap, ennek megfelelő termékeket kell gyártani.

– Gondolom, nem egyedül végzi ezt az irányítást, hányan segítik a munkáját?

– Természetesen ehhez egy kiváló szakmai gárda kell, a Guardianra mindig jellemző volt az, hogy a gyárak nagy önállósággal rendelkeznek. Az európai központ Luxemburgban van, ahol egy ötvenfős csapat dolgozik. Még a munkám elején járok, de lehetséges, hogy nekem is költöznöm kell, hogy kellőképpen el tudjam látni a feladatot.

– Hogyan ítéli meg az orosházi gyár helyzetét?

– Orosházán is új irányvonalat keresnek a bevonatos termékek területén, bővítik a termékpalettát, és a bevonatos üvegeket nemcsak építészeti célra kívánják előállítani a következő időszakban. Többek között például tévé előlapokhoz antireflektív üveget fognak gyártani, vagy kereskedelmi egységek hűtőszekrényeihez olyan speciális üveget, amely a nyitogatás ellenére sem párásodik be. Az építési piac két országban nagyon kritikus (Magyarország, Románia), ennek megfelelően igyekszik a gyár magasabb hozzáadott értéket képviselő termékkel kiváltani a kieső mennyiséget.

– Mennyire lehetnek biztosak az itt dolgozók a munkahelyük tekintetében?

– Sokkal hosszabb és elnyúlóbb válság van, mint azt mutatták az előrejelzések. Az a világ, amely 2015 körül kijön a válságból, nem az lesz, mint 2008 előtt volt. Egyeseknek azért nehéz, mert éppen csak megindult az a gazdasági és személyes fejlődés, amely jobb lehetőségeket mutatott. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a Guardian orosházi gyárának és az itteni embereknek, ha nem is jelentős mértékű növekedésre, de a biztos munkára és a boldogulásra mindenképpen megvan a lehetőségük. Természetesen ehhez egy kiszámítható kormányzati gazdaságpolitika is szükséges.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.