- hirdetés -

Három és fél évvel ezelőtt Norbika oxigénhiányos állapotban született. A család küzdelme, önfeláldozása példaértékű. Mindent igyekeznek maguk megoldani, de most segítségre van szükségük.

Tapintható volt a szeretet ereje és a hihetetlenül erős összetartozás érzése, amikor beléptünk a Maczkó család Nyárfa utcai házába. Melinda, férje Imre, kisfiuk, Norbika, valamint két kislányuk, Klaudia és Szimonetta megszeppenve vártak minket. Végső elkeseredésükben fordultak hozzánk, reménykedve, hogy valahonnan segítséget kaphatnak.

– Két kislányunk után szerettünk volna egy kisfiút, ezért nagyon örültünk, amikor terhes lettem. Végig minden rendben zajlott, aztán elérkezett 2008. április 6-a, Norbika születésnapja. Reggel 8-kor már bent voltam a szülőszobán, de csak nem akart a kisfiunk világra jönni. A köldökzsinór kétszeresen a nyakára tekeredett, este 11-kor végül megszületett császármetszéssel Norbika… és majdnem megfulladt. Rögtön lélegeztetőgépre tették és Szegedre, a gyerekklinika intenzív osztályára szállították. Görcsölt, epilepsziás rohamokat kapott, súlyos idegkárosodást szenvedett. Sokáig nem reagált a gyógyszerekre sem, tüdőgyulladások sorozata következett. Nyelésképtelen, nem pislog, nem mozog. Születése után két nappal közölték a szörnyű hírt: kisfiunk 90 százalékos sérült. Teljesen összeomlott a család – emlékezett könnyes szemmel a három és fél éve történtekre Melinda.

Norbika élni akart

Az édesanya, amikor először találkozott kisfiával, sírógörcsöt kapott. A diagnózis alapján Norbika sohasem fog beszélni, járni, ülni, magától enni, inni. Három hónapig tartották a kórházban, Melinda mindvégig vele volt és megtanulta ellátni gyermekét. Családja, két kislánya és Norbika élni akarása adott neki erőt.

– Nagyon sokszor mondták a kórházban, hogy itt a búcsú ideje. Kisfiunk annyira rossz állapotban volt, hogy az orvosok sem bíztak az életben maradásában, de mi éreztük rajta az élni akarást. Annyira küzdött, hogy végül lekerült a lélegeztetőgépről. Mondták is Szegeden, hogy a szeretet hozta le. Amikor először kellett leszívnom a nyálát és megszondáztatnom Norbikát, hullottak a könnyeim a kisfiamra – mesélte az édesanya.

Segítsünk együtt Norbikának! (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A gyermek 24 órás felügyeletet igényel. A Maczkó családnál nincs különbség nappal és éjjel között, hisz éjszaka is ott áll az ágy mellett az életmentő nyálszívó (negyedóránként kell szívni!), nehogy Norbika megfulladjon. Ezért Melinda több mint három éve ülve alszik. A gyógyszerek és a reggeli után – mindkettőt gyomorszondán beadva – jön a mellkasi fizioterápia és a napi torna, melyet szintén Szegeden tanult meg az édesanya. Minden percét kisfiával tölti, nem tud elmenni boltba sem. Norbika mostanában nagyon sírós, mert jönnek a rágófogai. A fájdalom miatt nappal és éjjel is többször görcsöt kap.

Segítségre van szükségük!

– Egy percig sem gondoltuk, hogy lemondunk a kisfiunkról és intézetbe adjuk, pedig nagyon sokan – köztük orvosok is – ezt javasolták. Minden nap megsiratom, hisz nagyon fájdalmas őt így látnom. Most ősszel ment volna óvodába… – mondta sírva Melinda.

Norbit sokáig nem láthatták a lányok, mert az intenzív osztályra nem léphettek be. Nagyon nehéz volt feldolgozni nekik is a történteket. Nem szeretik, ha megnézik az emberek, nem nyúlhat senki a babakocsijához. Sokat foglalkoznak vele, simogatják, puszilgatják, énekelnek, mesét olvasnak neki.

Norbika háromféle epilepsziás gyógyszert szed naponta háromszor, emellett vérnyomáscsökkentőt, vízhajtót, különféle vitaminokat, felnőtteknek való gyomorsavlekötőt, gyomorvédő gyógyszereket. Könnyen megfertőződhet, ezért mindent meg kell tenni a megfelelő fertőtlenítés érdekében. Nagyon hálásak dr. Kováts Anikó gyermekorvosnak, akire bármikor számíthatnak. Norbi tápszert eszik reggel és este, mellette húst és főzeléket turmixolva, átszitálva a gyomorszondán keresztül.

A család küzdelme, önfeláldozása példaértékű. Mindent igyekeznek maguk megoldani, de most segítségre van szükségük. Melinda férje, Imre 16 évig dolgozott egy vállalatnál, de gerincsérvet kapott, így munkanélküli lett. Azóta nehéz anyagi helyzetbe került a család. Havonta 130 ezer forint az összjövedelmük, Norbi gyógyszere, tápszere és a szükséges kötszer 64 ezer forintba kerül, a havi közgyógy pedig mindössze 7 és fél ezer forint.

A kisfiúnak nagyon sok olyan gyógyszert kell szednie, ami nem támogatott és nem is lehet közgyógyra felírni, de szüksége van rá. Az összes tartalékukat felélték, így 100 ezer forint tartozásuk halmozódott fel az egyik gyógyszertárban. Közel 200 ezer forintos tartozás miatt kikapcsolták a gázt, így teljes a kétségbeesésük, mi lesz velük a télen? Már a napi megélhetés is nehézséget jelent számukra. Melinda több alapítványtól kért segítséget, legutóbb egy ágyat kaptak Norbikának, aminek nagyon örültek.

– A legfőbb problémánk Norbi gyógyszereinek beszerzése – mondta könnyeivel küszködve az édesanya. – Gyakorlatilag mindenre szükségünk lenne, olyan nehéz helyzetbe kerültünk. Minden segítségért hálásak lennénk! Nem látom a kiutat, egy sötét alagútban vagyunk, és úgy érzem, nem tudunk kijönni belőle.

A családnak anyagi támogatás mellett szüksége lenne még pelenkára (7-es), fecskendőre, Beba Pro tápszerre, bébiételre, élelmiszerre, tűzifára, kályhára, de bármilyen segítségért hálásak lennének. A lakás bejáratánál szükség lenne az akadálymentesítésre, a fürdőszoba átalakítására, hogy Norbit is fürdetni tudják (jelenleg csak kis kádban tudják megfürdetni), váladék-nyál szívógépre és tartozékaira – a jelenlegi is régi és legyen cseregép, ha elromlana, hisz Norbika élete a gép nélkül elképzelhetetlen.

Aki szeretne segíteni a családon, személyesen megteheti a Nyárfa utca 19. szám alatt, vagy a 06/20 507-3976 telefonszámon keresheti a családot. Aki anyagilag segítené a családot, az a CIB BANK 10700316-65715767-51000008 számlaszámra utalhatja a felajánlani kívánt összeget. Segítsünk együtt Norbinak!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.