- hirdetés -

Hivatásos és önkéntes tűzoltók ismereteit tesztelte Orosházán a megyei katasztrófavédelem.

Vezetési törzsgyakorlatot tartott a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kardoskúton, a MOL Nyrt. gázüzemében.

Békés megye hat hivatásos önkormányzati tűzoltóságának tűzoltási és mentési osztályvezetői mellett a három önkéntes tűzoltóság parancsnokai, valamint a három polgári védelmi kirendeltség munkatársai vettek részt a szerdai gyakorlaton. Matuska Zoltántól, a katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettesétől megtudtuk, a gyakorlat célja a résztvevők taktikai ismereteiknek, vezetői tudásának felmérése és fejlesztése, az együttműködés erősítése. Minderre valós káresemény esetében nagy szükség van, hiszen a tűzoltóknak, mint elsődleges beavatkozóknak, rendkívül gyakorlottan, naprakész ismeretekkel kell dolgozni.

Szerdán a gázüzem helyszíni szemléje után az orosházi laktanyában oldották meg a feltételezett káreseményt: éghető folyadék tűz mellett a szabadba jutott ammóniagáz és metángáz okozta helyzetet kellett kezelni, miközben az üzemben ketten megsérültek. A feltételezett káreseményt a valós körülményeknek megfelelően (valós eszközök és erők bevetésével) papíron, elméletben oldották meg a csapatok. Az orosházi állomány részéről Bajkán György tű. őrnagy gyakorlatozott.

Hivatásosként Orosháza mellett Békéscsaba, Gyula, Szeghalom, Szarvas, Mezőkovácsháza vett részt a vezetési törzsgyakorlaton, önkéntes tűzoltóságként pedig Tótkomlós, Békés és Gyomaendrőd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.