- hirdetés -

A halláskárosultak munkalehetőségei – a többi fogyatékkal élő emberéhez hasonlóan – korlátozottak: erre a tényre is felhívta a figyelmet a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége orosházi szervezete, amikor szombaton a szervezet 45 éves fennállása alkalmából tartottak összejövetelt.

Az ünnepi eseményen áttekintették a szövetség történetét, illetve szó esett arról is, miben segít a sorstársaknak az orosházi csoport. Haklik Józsefné korábbi elnök tájékoztatta a megjelent mintegy 80 vendéget, tagot, megköszönte a nevükben mindazoknak a segítségét, akik különböző módon támogatták a szervezet munkáját.

Kabódi Károly elnöktől megtudtuk, heti rendszerességgel tartanak fogadó órákat, szombat délutánonként klubfoglalkozásokat, amelyek segítik a tagok társasági életének gazdagítását.

Magyarországon ma mintegy 60 ezer siket és 300 ezernél is több nagyothalló él. 2004-ben szigorították a jogszabályt, amelynek alapján megállapítják a különböző jogosultságokat, illetve azóta a szervezeteknek nem tagjai a pártoló tagok, így az orosházi létszáma is megcsappant: ma 80 körüli a létszám a korábbi 250-300-hoz képest. A Veress József utcában székházzal rendelkeznek, egy korábbi tag és segítők nagylelkűsége révén. Több alkalommal tartottak a tagoknak jelnyelvi tanfolyamokat, a megyei szervezetnél jól működő jeltolmácsi hálózat működik, amely a hivatalos ügyintézésben, vagy a magánéletben is segíti a hallássérülteket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.