- hirdetés -

Különleges örökségvédelmi terület Gellértegyháza.

Még 2009-ben kérvényezte a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány, hogy a történelmi múlttal rendelkező Gellértegyházát (Újosztás) különleges örökségvédelmi területté nyilvánítsák. A településrendezési eszközök felülvizsgálata és módosítása alkalmával a terület átsorolása megtörtént.

– Az átsorolás több szempontból fontos – mondta el az OrosCafé.hu-nak Muszka Kálmán, a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. – A terület valós történelmi helyként (nem pedig gyep-legelőként) vehet részt a vidék és műemlék illetve nemzet és népi-hagyományörző pályázatokon. Több lehetőségünk nyílik, ami terveink szempontjából nagyon fontos. Szeretnénk ugyanis  – méltón a hely múltjához – kiépíteni egy Árpád kori falut, ami azonban nem skanzen lesz, hanem egy élhető kis település konyhakerttel, gyógynövénykerttel, gyümölcsössel és őshonos magyar állatfajtákkal – sorolta Muszka Kálmán.

– Az átsorolást az említett elképzelések és a valós történelmi hagyaték meglétének igazolásával kértük terveink megvalósítása érdekében. Az alapítvány célja, hogy Gellértegyháza Orosháza egyik jelentős idegenforgalmi attrakciója legyen.

Szőke Csabáné, az önkormányzat építéshatósági csoportjának vezetője elmondta, hogy elkészült egy örökségvédelmi hatástanulmány a város közigazgatási területére vonatkozóan.
– Dokumentáltuk a város területén fellelhető régészeti lelőhelyeket, ezzel is biztosítva régészeti örökségeink védelmét, a területek feltárásával megismerhetjük szűkebb lakóhelyünk múltját. A különleges örökségvédelmi terület kategória ugyanakkor az ingatlantulajdonosnak bizonyos mértékű korlátozást jelent, hiszen nagyobb körültekintéssel kell tevékenykedni. A területen csak Orosháza kulturális örökségének bemutatására szolgáló építményeket lehet építeni és ehhez tervtanácsi véleményre is szükség van.

Orosházán jelenleg csak Gellértegyháza különleges örökségvédelmi besorolású.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.