- hirdetés -

A fényforrások szelektív gyűjtésével nemcsak a környezetet óvjuk, de a begyűjtött termékek újrahasznosítása is megoldható.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. figyelemfelkeltő és környezettudatosságra nevelő kampányt indított, melynek célja, hogy az elhasznált kompakt izzókat, fénycsöveket, lámpatesteket a lakosság a jövőben szelektíven gyűjtse és azok ne  a kommunális hulladékba kerüljenek. A fényforrások szelektív gyűjtésével nemcsak a környezetet óvjuk, de a begyűjtött termékek újrahasznosítása is megoldható. Sajnos ma Magyarországon évente 6 millió alkalommal nem gondolunk erre, amikor a veszélyes anyagot tartalmazó fényforrásokat a kommunális hulladékok közé dobjuk.

„Két ország, egy cél, közös siker”, ez a mottója a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programnak, s ezt vallja az Elektro-Coord Magyarország Kft., valamint román partnere a Recolamp is, akik az elektronikai hulladék gazdálkodásban hosszú évek óta jártas cégek.

A kisfiú már tudja, hová kell dobni az elhasznált izzókat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A határokon átívelő program a romániai Temesváron startolt, szeptember 2-8-a között pedig városunkban, a Széchenyi téren a katolikus templom előtti parkban találkozhatnak az érdeklődők a road showra készült interaktív rendezvénysátorral.

Az unió által is támogatott projekt 20 várost érint a két országban. A rendelkezésre álló 1,6 millió eurót speciális gyűjtő konténerek gyártására és kihelyezésére, tájékoztató kampányok szervezésére, valamint az elhasznált világítótestek, izzók és neoncsövek újrahasznosítására szolgáló gyár építésére használják fel. Az üzem Mezőkovácsházán lesz, a kivitelezés már folyamatban van, és várhatóan jövő év elejére készül el. A program célja a lakosság szemléletformálása, az elektromos-, elektronikus hulladékok szelektív gyűjtésére való nevelés, valamint az újrahasznosítás fontossága, amely tisztább környezetet és jobb életminőséget biztosít a jövőben mindenki számára.

Az orosházi állomáson szeptember 2-án tartottak sajtótájékoztatót a programról, melyen városunk polgármester is részt vett. Dr. Dancsó József hangsúlyozta, fontos, hogy környezettudatosan éljünk, ezért is csatlakozott Orosháza e nemes kezdeményezéshez. A közös cél mellett pedig erősödnek a határon túli kapcsolatok is.

Simon Zsolt, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. e-hulladék visszagyűjtéséért felelős managere a projekt részleteiről tájékoztatott. Elmondta Magyarországon 5500  ponton, 17 ezer gyűjtőedénybe lehet bedobni az elektronikus hulladékot, ezen belül is szelektíven a takarékos égőket, izzólámpákat. A világítótestek anyaga 85 százalékban újrahasznosítható, hazánkban jelenleg az eladott világítótestek 40 százaléka kerül vissza céghez, a cél az, hogy ez az arány 2016-ra 70-80 százalék legyen. Terveik között szerepel, hogy a program keretében újabb 500 elektronikus hulladékgyűjtő pontot létesítenek.

Orosháza a harmadik magyarországi város, ahol megtekinthető az interaktív sátor. A Széchenyi téren felállított interaktív sátor naponta 9-18 óra között nyújt segítséget mindenkinek az elektromos hulladékok elhelyezésével és újrahasznosításával kapcsolatban. Mindemellett interaktív játékok, dokumentumfilmek, nyomtatott információs anyagok állnak az érdeklődők számára.

Az elhasznált fénycsöveket, kompakt izzókat, lámpatesteket az interaktív sátor melletti gyűjtőedényben még csütörtökig elvihetitek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.