- hirdetés -

Ellenőrző gyakorlatot hajtott végre az orosházi tűzoltóság a napokban a Merian Foods Kft Szarvasi utcai telephelyén, ahol feltételezett ammónia szivárgást hárítottak el és sérültet mentettek.

A tűzoltók az éves kiképzési terv szerint előírt éjszakai kiképzési gyakorlatot teljesítették. A feltételezés szerint ammónia szivárgott a Merian Szarvasi utcai üzemében. A riasztás 21 órakor érkezett az orosházi laktanyába, és ennek megfelelően két gépjármű fecskendővel és a vízszállítóval indultak az egységek a helyszínre. (Mivel gyakorlatról volt szó, így nem használták a megkülönböztető jelzéseket). Mire kiértek, az üzemet az ott meghatározott biztonsági szabályok szerint rendben és gyorsan kiürítették.

A tűzoltók több oldalról közelítették meg a telephelyet, és azonnal nekiláttak a mentésnek. A jelzés szerint az ammóniaszivárgás helyszínén volt egy sérült is. Ezért két tűzoltó teljes testet védő speciális ruhába öltözött, hiszen csak így közelíthették meg a veszélyes zónát. A többi egység feladata az volt, hogy a lakosság védelme érdekében vízködöt képezzen a veszélyes terület határán, ezzel semlegesítve a kiömlő gázt. A saját erőkön kívül segítségnyújtásra érkezett a Mezőkovácsházi tűzoltóság egyik fecskendője is, akik szintén bekapcsolódtak a mentésbe.

A tűzoltók speciális ruhában gyakorolták az életmentést (klikk a képre)
Fotók: Melega Krisztián

A gyakorlat után az orosházi tűzoltóparancsnok, Süli Zsolt őrnagy vezetésével a helyszínen értékeltek a lánglovagok.

– Az egységek végig rendben, gyorsan és szakszerűen látták el feladatukat. Ilyenkor azt is figyeljük, hogy milyen az összhang a mentést vezető parancsnok és a beosztott tűzoltók között, és milyen gyorsan tudnak a kollégák egy-egy váratlanul fellépő szituációban gyors és helyes döntést hozni – kezdte a parancsnok. – Ezek a gyakorlatok kiemelten fontosak, minden szolgálatot teljesítő tűzoltó pontos helyismeretet szerez az üzemről, a tűzcsapok és a víztározók helyéről. Ez pedig egy esetleges éles bevetés alkalmával meggyorsítja a mentést. A beavatakozást végző parancsnok egyébként már a vonuláskor tudja, hogy milyen helyszínre érkezik, hiszen útközben a híradós rádión tájékoztatja erről. Így már az autóban ülve, előre felkészülnek a tűzoltók a várható veszélyekre és ennek alapján tervezik meg a helyszínen a beavatkozást. De természetesen minden ilyen esetben nagyon fontos az üzemben dolgozók helyismerete és szakértelme. A Merian Foods ebben is élen jár, a műszakvezetők és a felelős beosztásban lévő személyek a gyakorlat alatt gyorsan reagáltak minden eseményre, látszott a felkészültségük. Ez pedig már félsiker egy igazi káreseménynél – zárta Süli Zsolt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.