- hirdetés -

Szeptember elsejével új néven és szervezeti keretek között folytatja munkáját a megye egyik legnagyobb közoktatási intézménye, a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény.

Mint ismert, a Békés Megyei Önkormányzat döntése értelmében a Harruckern János Közoktatási Intézmény orosházi telephelyét július 1- jétől a szintén megyei fenntartású szakképző központhoz, a Farkas Gyula Intézményhez csatolták. Ennek nevét szeptember elsejétől Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézményre változtatták.

Orosházi központtal, Békésen, Gyomaendrődön és Dévaványán mintegy 3100 tanuló kezdte meg a 2011/2012-es tanévet. Városunkban csütörtökön reggel tartották a tanévnyitó ünnepséget, a régi-új intézményben mintegy 1200 tanuló kezdte el a tanévet.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédében a szakképzés fontosságát hangsúlyozta.
– Tisza Kálmán nevével működik tovább az iskola, a név megváltozik, de a szakképzés tradíciója, ami sok esetben a jövőt kell, hogy jelentse, töretlen marad- hangsúlyozta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy Békés megyében Orosháza iparilag az egyik legfejlettebb város, ami azt jelenti, kiválóan felkészült szakemberekre van szükség. Azok a diákok, akik évek óta ide járnak, tudják, hogy mit várnak és mit kapnak ettől az intézménytől.
– A tantestület és a fenntartó garancia lesz arra, hogy az ebbe az oktatási intézménybe iratkozottak majdan meg tudják állni a helyüket a munkaerő piacon – emelte ki Farkas Zoltán.

dr. Dancsó József, Orosháza polgármestere mond beszédet az évnyitón (klikk a képre)
Fotók: Lénárt Ferenc

Dr. Dancsó József polgármester hangsúlyozta, szeptember elsejével egy régi-új intézmény kezdte meg a működését. Az évekkel ezelőtt kötött megállapodás hosszú évekre meghatározza Orosháza és a kistérség szakképzését, mintegy 1200 diák jövőjét.
– Amikor megyei fenntartás alá került az intézmény, alig 700 diák tanult az iskolában, most pedig mintegy1200. Ez azt jelenti, hogy az az út, amit végigjárt az intézmény sikeres – emelte ki a polgármester.

Zámbó András, a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény igazgatója beszédében kiemelte, Békés megye képviselő-testülete olyan intézményt hozott létre, mely 4 város, 10 (részben hasonló profilú) közoktatási intézményét egyesíti.
– Hiszek abban, hogy intézményünk elsősorban minőségi pedagógiai munkájával rövidesen felnő névadójához, Tisza Kálmánhoz. Az erős megyei gyökerekkel rendelkező néhai miniszterelnöknek a szakképzéshez több köze volt, mint azt ma sokan gondolnák. Világosan látszik, hogy a gazdaság élénkítésének egyik kardinális pontja a szakképzés megújítása, és az azt megalapozó közoktatási reform. Beérni látszik a gyümölcs, melynek fáját néhány éve ültettük. Fenntartónkkal együtt ugyanis folyamatosan a szakképzés prioritásáért dolgozunk, ezt bizonyítják Orosházán elért sikereink is – hangsúlyozta Zámbó András igazgató.

Egy korábbi döntés értelmében a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény része lett a megyének átadott Ügyviteli Szakképző Iskola is, így szeptember elsejétől az új szerkezeti keretek között indult meg a tanítás az ÜSZI-ben is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.