- hirdetés -

Az új rendszerű, összevont városi iskola is megkezdi a tanévet.

Szeptember 1-jétől új önkormányzati fenntartású intézmény kezdi meg a működését: a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont, a Szegedi Tudományegyetem Rezidens Központja, amiről a megállapodást a tanévnyitó előtt írták alá.

Az új intézmény tanévnyitó ünnepségét augusztus 31-én délután a Történelmi Emlékparkban tartották, melyen közreműködött a Kodály Zoltán Gyermekkórus, valamint Sarkadi Petra és Csiki Rebeka.

Tanévnyitó - a Táncsics ablakából (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina, Melega Krisztián

A Szegedi Tudományegyetem rektora, dr. Szabó Gábor köszöntőjében hangsúlyozta, egy ország olyan, amilyen az oktatási rendszere, és az egyéni teljesítmények terén az egyes gyerek sorsát szintén teljesítménye, munkája határozza meg. Ezért tartotta fontosnak kiemelni: az újonnan megalakult tehetségközpont a társadalmi különbözőségek ellenére kínál hasonló utakat a diákoknak. Sok sikert kívánt az iskola minden tagjának az új tanévben, amely kezdetén mérföldkő jelentőségű változás állt be életükben.

Dr. Dancsó József polgármester az elsején felálló oktatási rendszer kapcsán új minőségről, új lehetőségekről szólt, amelyek új inspirációkat adnak Orosházának.

Blahó János főigazgató

Erdős Norbert (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja beszédében hangsúlyozta: a jövőben tervezett átalakítások után létrejövő regionális oktatási hálózatban a szegedi egyetem meghosszabbított karja, a megye legsokoldalúbb oktatási központja lesz a Táncsics, amely a világ változásaira megfelelő választ tud adni.

Blahó János főigazgató tanévnyitó beszédében történelmi napnak nevezte az idei tanév kezdetét a város életében, hiszen a rezidensközpont létrejöttével a tehetséggondozás hatékony módját biztosítja.
– Az iskola sikere a tanítványok sikere – hangsúlyozta, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a megye tehetséges fiataljai új lehetőségeket kapnak a kibontakozásra.

A Táncsics tehetségközpont számokban

Az új intézményben a tanulók összlétszáma 1920, az elsősök száma 128, a kilencedikeseké 209. Összalkalmazotti létszám 161,5 pedagógus, és 55 nem pedagógus közalkalmazott. A székhelyintézményben (Táncsics gimnázium) 35 osztály indul 1002 tanulóval. A tanárok létszáma az óraadókkal együtt 80, a technikai dolgozók létszáma: 27.

Czina Sándor tagintézményben 7 osztályban (a 6-7. osztály összevont) 176 gyermek kezdi meg a tanévet, az első osztályosok száma 21. Újdonság, hogy a 6. és 7. évfolyamokon lévő osztályokat összevonták. Az eredményes, hatékony és színvonalas oktatás érdekében az ilyen osztályban tanító pedagógusok fokozottan alkalmazzák a kompetencia alapú továbbképzések során elsajátított differenciált, egyénre szabott tanítás új, korszerű módszereit – áll az iskola tájékoztatójában.

A kardoskúti tagintézményben 8 osztály 50 tanulója kezdi meg a tanévet, az elsősök száma 5. A tagintézmény családias légköre lehetőséget ad a differenciált, egyénre szabott oktatásra. Az eredményesen alkalmazott esélyegyenlőségi programok mellett az idei tanév feladata a tehetséggondozás módszertanának bővítése.

Ajándékot kaptak az elsősök a tanévnyitón (klikk a képre)
Fotók: Kecskeméti Krisztina, Melega Krisztián

Vörösmarty Mihály tagintézmény 567 tanulóval, 24 osztállyal kezdi meg a tanévet, első osztályosok száma 80. Az iskola arculatát továbbra is az informatika és az ének-zene tagozat határozza meg, fogalmaz az iskola tájékoztatója. Az informatika oktatást korszerűsítették, új elemekkel bővítették, hogy megfeleljen korunk elvárásainak. A művészeti nevelés fontos színtere a Kodály kórus és a Kicsinyek kórusa.

Vörösmarty Mihály tagintézmény rákóczitelepi iskolájában 7 osztályban (az 5-6. összevont) 130 fő kezdi meg a tanévet, első osztályosok száma 22. Folytatják a hagyományos, jól bevált programjaikat: Oviprogram, Falunap, Hagyományőrző nap, egészségnevelési hónap. Újdonság a Családi Sportnap (amivel a tömegsport népszerűsítését, és a családokkal való kapcsolattartást erősítik), és a Kék bolygó hete illetve napja.

A Pedagógiai Szakmai és Egységes Szakszolgálati Tagintézmény 3 éves. Céljuk egy folyamatosan bővülő, az intézményi színtérből kilépő oktatásszervezés a rászoruló tanulók teljes körű szakszolgálati ellátása érdekében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.