- hirdetés -

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola első tanévnyitó ünnepségét szerda este tartották a sportcsarnokban.

Elsőként a legkisebbeket, a leendő első osztályosokat köszöntötték, akiket óvónőik kísértek be. Az első osztályosok nevében Lőrincz Dorina mondott verset, majd Barabás Hunorné, a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója mondott tanévköszöntő beszédet.

– Egy nehéz, megpróbáltatásokkal teli féléves munka van mindannyiunk mögött. Ezután a munka után csak köszönettel tartozom a városvezetésnek, szülőknek, pedagógusoknak, hogy bizalommal voltak irántunk és ezt a két szép intézményt, az Előd óvodát és az Eötvös iskolát átadták az egyházmegye részére. Igyekszünk az intézmény hagyományait megőrizni, jól működtetni. A lehetőségeink nekünk sem sokkal jobbak az önkormányzatnál, mégis vállaljuk a működtetést. Egyrészt azért, mert szerettünk volna segíteni, másrészt azért, mert úgy gondoljuk értékrendünkkel, és sok más egyébbel, egy kis pluszt tudunk tenni az iskola és óvoda működéséhez. Nem kell megijedni attól, hogy egyházi fenntartásba kerül az intézmény, mert ugyanolyan jó szinten fog működni, mint eddig – hangsúlyozta Barabás Hunorné.

365-en kezdik az évet a katolikus suliban (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Majd az egyházi törvénykönyvben lefektetett elvárásokat összegezte röviden: „a katolikus iskolában a nevelés és az oktatás meg kell, hogy feleljen a katolikus nevelési elveknek. A katolikus oktatásnak ki kell tűnnie a jó tanítással, és a becsületes élettel. Pedagógiai elveink: keresztény értékrendre nevelés, nevelés centrikus oktatás, hagyományok ápolása.”

Ezután dr. Dancsó József polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.
– Megtiszteltetés számomra, hogy ezt az intézményt útjára indíthatja az új fenntartó, hiszen minőségileg újat, új lehetőségeket, inspirációt szeretnénk teremteni Orosházán. Amikor azon gondolkodtunk, hogyan lehet ezt megtenni, akkor láttuk, hogy szűkösek az anyagi forrásaink, viszont vannak felkészült pedagógusaink, tanulni akaró gyerekek és együttműködő szülők. Nem kis feladat volt ezt így egymásba fonni. Amikor a római katolikus egyház jelezte, hogy szeretne városunkban is részt venni az óvodai, iskolai nevelésben, nem mehettünk el a lehetőség mellett. Hosszas egyeztetések után érkeztünk el a mai tanévnyitó ünnepséghez. Köszönet az együttműködésért azoknak , akik segítettek, hogy Eötvös József szellemiségét továbbvíve és követve, az óvoda és az iskola immár együtt, egy közösséget tudjon alkotni – hangsúlyozta dr. Dancsó József.

Bicsánszky József igazgató

A tanévnyitó zenével, tánccal folytatódott – az iskola Kaláris Néptánccsoportja adott ünnepi műsort. Majd Bicsánszky József igazgató elmondta, az Eötvös József Általános iskola 26., az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda első tanévnyitó ünnepélyét köszönő, emlékező szavakkal illik kezdeni. Utalt az elmúlt, jubileumi tanévre, kitért az intézmény pedagógiai munkájára, a sport- és természettudományi képzésre, idegen nyelv tanításra, informatikaoktatásra, melyek ismertté és népszerűvé tették az iskolát.

– Gondoljunk köszönettel, elismeréssel mindazokra, akik alkotó szerepet, döntési felelősséget, munkát, szolgálatot vállaltak e napjainkig vezető, jövőt formáló folyamatban – emelte ki az igazgató, aki szerint még nyitott kérdés, hogyan formálódik az orosházi közoktatás új rendszerré és az is, milyen együttműködés jön létre az egyházi fenntartású intézmények között. Szintén kérdés, hogy milyen szerepet vállal az önkormányzat a tankötelezettség teljesítése terén és egyensúlyban tartható-e a versenyhelyzet és az együttműködés, az egymásrautaltság és az érdekérvényesítés.
– Szándékunk szerint egymásra figyelve, egymást elfogadva, segítve kell keresnünk és megtalálnunk a válaszokat – fejtette ki Bicsánszky József.

Az iskolában és óvodában a hitoktatók munkáját az Orosházi Jézus Szíve Plébánia esperese, dr. Laurinyecz Mihály kanonok irányítja, aki üdvözlő szavai mellett, bemutatta a három hitoktatót.

A katolikusintézményben 116 óvodás és 365 iskolás kezdi el az új tanévet. Egy kivételével valamennyi pótvizsga sikerrel zárult. Az intézmény dolgozói az elmúlt hetekben mindent megtettek azért, hogy az iskola valóban második otthon legyen minden gyermek számára. Az elmúlt év nagy beruházása nyomán a város és talán a régió legjobban felszerelt közoktatási intézményei közé emelkedett az iskola.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.