- hirdetés -

Nincs tömeges pusztítás, de kisebb területeken letarolta a gyümölcsfákat a szövőlepke.

A kertekben leggyakrabban az alma,- a cseresznye,- és a diófákat károsítja az amerikai szövőlepke. Orosházáról nem érkezett jelzés, a kistérségből azonban több olvasónk is elmondta, dísz- és gyümölcsfáikat letarolt, teljesen tönkretette a lepke, a Kardoskút felé vezető közút mentén a zöld juharon és fehér epren is látható fészkek.

Augusztusban jön a második nemzedék

A hernyók kártétele a korona külső részén kezdődik, ha ezek a levelek sűrű szövedékszállal összeszövöttek. Ezekbe a fészkekben sárgászöld testű hernyók hámozgatnak. A kezdeti néhány levélre kiterjedő fészek egész hajtásrészekre nagyobbodik. A hernyók növekedésükkel párhuzamosan kisebb csoportokba tömörülnek, majd egyesével szétszélednek. Ilyenkor már a teljes levelet elfogyasztják, tarrágást okoznak.

– Az első nemzedék fiatal, levélfészket alkotó hernyói ellen május-júniusban, míg a második nemzedék hasonló korú hernyói ellen augusztusban kell mechanikai módon védekezni – tudtuk meg Hajdú Zoltán környezetvédelmi ügyintézőtől. – A fertőzött hajtás hernyófészkét le kell metszeni és azonnal elégetni, vagy eltaposni. A vegyszeres védekezés addig lehet eredményes, amíg a hernyók csoportosan élnek, a szétszéledő, idős hernyók elpusztítása sokkal nehezebb. Ez már azért sem megfelelő, mert így nem előzhető meg az a nagymérvű lombpusztítás, amelyet kifejlődésükig okoztak – sorolta a szakember.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.