- hirdetés -

Egyéniben egy első, két második, míg összetettben harmadik helyet szereztek az orosházi tűzoltók a megyei versenyen.

A Békés megyében működő hat hivatásos és három önkéntes tűzoltóság csapatai a VIII. Országos Tűzoltó Szakmai Verseny helyi selejtezőjén vitézkedtek augusztus 24-én a békéscsabai repülőtéren. Természetesen az indulók között voltak az orosházi lánglovagok is.

Elméleti résszel kezdődött a versengés, 30 kérdésből álló szakmai tesztlapot töltöttek ki a résztvevők. Ezt követően a gépkocsivezetőknek rutinpályán kellett bemutatni tudásukat, majd az egység egy komplett szerelési gyakorlatot hajtott végre.

A legösszetettebb feladat, a szimulált tűz eloltása és az életmentés ezután jött.
– Az egység megkapta az alapinformációkat, ebből kellett meghatároznia a szolgálatparancsnoknak, hogyan avatkoznak be. Természetesen teljes védőfelszerelésben dolgoztak, így kellett kiépíteni az oltáshoz a vezetékrendszert. Az elsődleges feladat az életmentés volt, bent rekedt egy sérült személy – akit egy fabábú helyettesített – őt kellett megtalálni és légzőmaszkot ráadva kimenteni. Emellett több gázpalackot helyeztek el az épületben, ebből a legkönnyebbet kellett kihozni. A gyakorlat alatt az egész épületet füsttel telítették, amitől még életszerűbb volt a helyzet – mondta Süli Zsolt őrnagy, orosházi parancsnok. A bírák külön-külön figyelték a szolgálatparancsnok és a beosztott tűzoltók munkáját, az egység közti összhangot és a kommunikációt is külön értékelték.

Az orosházi csapat a verseny előtt (klikk a képre) Fotók: tűzoltók

A mentés után következtek az egyéni versenyszámok, ahol elsőként egy rönkről kellett adott méretű karikát levágni láncfűrésszel minél gyorsabban. Ezután két-két 20 illetve 40 literes kannával kellett futni egy adott pályán, majd teljes védőfelszerelésben és légzőkészülékkel egy csövön kellett átkúszni. Ezekkel a feladatokkal a fizikai állóképességet tesztelték.

– A versenyt összességében értékelve látszik, hogy az elméleti részen erősítenünk kell. A gyakorlattal maximálisan meg vagyok elégedve, mindent teljesítettek a fiúk ami a közel 40 celsius fokos melegben, a tűző napon védőruhába öltözve elvárható. Elégedett vagyok velük és ezúton is gratulálok nekik – zárta Süli Zsolt.

Orosházi eredmények:

Az irányító kategóriában Benkő Antal főhadnagy 1. helyen végzett. Egyéni kategóriában gépjárművezetőként Kozma Ádám törzsőrmester 2. lett, beosztott tűzoltó kategóriában Ambrus József törzsőrmester néhány másodperccel maradt le az első helyről, így szintén 2. lett. Összesítésben a harmadik helyet szerezte meg az orosházi parancsnokság a megyében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.