- hirdetés -

Átlagosan 20 százalékkal nőtt a riasztások száma a mentősöknél az elmúlt napokban tapasztalt extrém hőség miatt, és a vízfogyasztás szintén megnövekedett.

Az elmúlt napokban tapasztalt hőség nemcsak az időseket, hanem a fiatalokat, sőt a gyerekeket is megviseli. Átlagosan 20 százalékkal nőtt a riasztások száma a mentősöknél az elmúlt napokban tapasztalt extrém hőség miatt – tudtuk meg Kovács Tibortól, az Orosházi Mentőállomás vezetőjétől. Az esetek többsége ájulás, szívbetegeknél mellkasi fájdalom jelentkezése.

Fontos a folyadékpótlás a kánikulában (Fotók: Rajki Judit)

A tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig sokan nem veszik komolyan kánikula idején a figyelmeztetéseket, mely szerint igyanak kellő mennyiségű folyadékot, és ha lehetséges, ne tartózkodjanak sokáig a tűző napon.

A nagy meleg miatt az elmúlt napokban megnövekedett a vízfogyasztás is. A Békés Megyei Vízművek Zrt. a biztonságos vízellátás folyamatossága érdekében felkészült a nyári vízigények kezelésére, ebben az időszakban tartalék kutak is készenlétben állnak a növekvő mennyiségek kielégítésére – tudtuk meg Krisztován Anna PR főmunkatárstól.

Megnőtt a vízfogyasztás

Orosházán az utóbbi napokban tapasztalt extrém hőség hatására jelentősen megnövekedett a vízfogyasztás. Míg a hónap elején a napi fogyasztás 4000 köbméter volt, addig augusztus 21-én 4778 m3; 22-én 5251 m3; 23-án 5294 m3, szerdán pedig már 5629 köbméter víz fogyott városunkban. És további emelkedés várható a következő napokban is.

A Békés Megyei Vízművekhez tartozó településeken nem kell számítani a vízfogyasztás korlátozására, hiszen a rendszerek sokkal nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint a mai átlagfogyasztások.
– Amióta a regionális rendszerről történik a város vízellátása, azóta nem is történt vízkorlátozás. Azt megelőzően is mindössze locsolási korlátozás léphetett életbe. Manapság, a nyári hónapokban inkább locsolási díjkedvezménnyel segítjük a családi házak környezetének karbantartását – hangsúlyozta Krisztován Anna.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint szombaton késő délután nyugat felől hidegfront érkezik, ami véget vet a hőségnek. A front érkeztével az északnyugati szél zivatartól függetlenül is elérheti a 70-90 km/h-t.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.