- hirdetés -

Összesen 61 orosházi tűzoltó kapja meg a napokban a neki járó túlórapénzt.

Országos szinten összesen 112 tűzoltóság indított pert néhány éve a magyar állam ellen a ki nem fizetett túlórapénzek miatt. A Legfelsőbb Bíróság 2009-ben kimondta: a tűzoltók jogosan követelik a Magyarország uniós tagságával megváltozott, a korábbi 54 és az azt követő 48 óra szolgálati idő közötti különbözetre járó túlóradíjat, amelyet a késlekedő jogharmonizáció miatt 2004 májusa és 2007. december vége között nem fizettek ki nekik.

A hosszú évek óta húzódó ügyben érintett Orosháza is. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a kormány előirányzati átcsoportosítással fedezetet biztosított a hivatásos tűzoltóságokon dolgozók túlmunkájának kifizetésére. A kormányhatározatban rögzített forrás augusztus elsején érkezett meg az OKF számlájára.

– Az Orosházi Parancsnokság már megkapta a neki járó összeget. A gazdaságis kollégák most számolják, pontosan kinek mennyi jár, hiszen az alapösszeg mellett a kifizetés napjáig esedékes kamat is megilleti a kollégákat. Ha minden jól alakul, a következő havi bérrel minden tűzoltó megkapja a neki járó pénzt – mondta Süli Zsolt őrnagy, orosházi parancsnok.

Megtudtuk, hogy az alapösszeg 38 millió forint, erre jönnek rá a kamatok. A parancsnok hozzátette, ebből 24 milliót már 2006-ban és 2007 első felében kifizetett az orosházi önkormányzat. Kiemelte, hogy azok a kollégái is megkapják a nekik járó összeget, akik időközben nyugdíjba vonultak vagy leszereltek. Orosházán ez összesen 61 tűzoltót érint, ebből 35-en ma is aktív tagjai az állománynak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.