- hirdetés -

Az államalapítás évfordulója alkalmából augusztus 19-én este megemlékezést tartottak a Szent István szobornál.

A rendezvényen testvértelepüléseink képviselői is részt vettek, ünnepi gondolatait dr. Dancsó József polgármester osztotta meg a jelenlévőkkel.

A városvezető beszédében felidézte Szent István dicső tetteit, szólt az uralkodóról, aki új szellemi és társadalmi formát adott a magyarság életének, de ugyanakkor tisztelte és óvta az ősi értékeket. A krisztusi hit elterjesztésével, a keresztény erkölcsök meghonosításával megnyitotta a keletről jött magyarság előtt a nyugati művelődés kapuit s államépítő munkájával megvetette a magyar nemzet életének és fejlődésének szilárd alapjait. Majd az ünnep sajátos történetét ismertette a jelenlévőkkel. A történelmi áttekintés után, a jelen eseményeiről szólt a városvezető.

Dancsó: "Nap mint nap meg kell küzdenünk" (klikk a képre)
Fotók: Kecskeméti Krisztina

– Számtalan gonddal, bajjal éljük mindennapjainkat. Sokan talán kilátástalannak is gondolják helyzetüket. Az ország bajai kicsiben a város gondjai is. Az egekbe szökött államadósság, a devizahitelesek kilátástalansága, az árverezések réme, a magyar termelők sanyarú sorsa Orosházán is érződik. De mindezek ellenére arra kell törekednünk, hogy a város működőképességét fenntartsuk, annak ellenére, hogy 2009-ben a város állami támogatását 500 millióval szabták kevesebbre. Az iskolákban tanítani kell, az egészségügyben gyógyítani, a közterületeket tisztán tartani. S mindezek mellett építkezni is kell: csatornázni, a főteret kialakítani, a geotermikus energiát hasznosítani, játszótereket építeni, a kultúrát, a sportot fenntartani. A jelen körülmények között ezek hatalmas elvárások. Nap mint nap meg kell küzdenünk ezeknek az igényeknek a kielégítésével. Eddig mindenhol igyekeztünk helyt állni, s ezek után sem lesz másképp. Mint ahogy az országot, városunkat is át kell vinni a túlpartra, nem lehet ez máshogy itt, Orosházán sem – hangsúlyozta a polgármester.

Majd kiemelte, talán ez a legnagyobb üzenete, ma itt városunkban Szent István munkásságának. A kitartó, szisztematikus munka, – az ellendrukkerekkel, a reményvesztettekkel együtt-, de el kell érni a túlsó partot, hogy megmaradjunk, hogy itt maradjunk, mint ahogy Szent István királyunk is elérte mindezt.

– Lenyűgöző ez a sok-sok áldozattal megtartott ország. A nehéz századokon átlábaló folyamatosság. A töredék kövek a templomromokon, az észrevétlenül belénk égett arc, a nem ismert, mindenkinek maga elképzelte királyarc. Figyel és kísér bennünket, ezért is jó magyarnak lenni. Itt lakni. Tenni és teremteni, hogy megmaradjunk! – zárta beszédét a polgármester.

Az ünnepi gondolatok után Dévai Nagy Kamilla Liszt-, Bartók-, és Kazinczy-díjas előadóművész műsora tette még meghittebbé az ünnepi pillanatot, majd az emlékezés koszorúit helyezték el a Szent István szobornál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.