- hirdetés -

Július elején véget ért a Parlament 2011-es tavaszi ülésszaka. Orosházáról 3 képviselő ül az Országházban, három párt színeiben. Őket kértük értékelésre. Elsőként az egyéni országgyűlési képviselőnek, Orosháza polgármesterének, dr. Dancsó Józsefnek (Fidesz) tettünk fel néhány kérdést.

Miként jellemezné röviden a most véget ért ülésszakot?

Hosszú, kemény munka volt, sokszor hajnalig tartó ülésekkel. De fontos törvényeket alkottunk meg, ezek közül az új alaptörvény, az új alkotmány elfogadása volt a legnagyobb eredmény, amely mindenki életére hatással lesz Magyarországon. Ez megítélésem szerint 20 év után lezárja a rendszerváltozás időszakát és egy új korszak nyitánya lehet. Ezzel párhuzamosan néhány sarkallatos törvényt is megalkottunk, amely szükséges az új alkotmány mellé.

“MOL szerződések és Gyurcsány”

Ön is részt vesz a törvények előkészítésében?

A Számvevőszéki és Költségvetési Bizottság tagjaként leginkább a gazdasági törvénykezésben vettem részt. Az Állami Számvevőszékkel kapcsolatos új törvény, a költségvetési törvény többszöri módosítása és egyéb gazdasági tárgyú törvények megalkotásában és voltam a Fidesz frakció által kijelölt képviselő, aki ezeket összefogta. Emellett a Mol részvények visszavásárlásának gazdasági, technikai lebonyolításában is részt vettem. Ez nagyon komoly és bonyolult munka volt. Végigolvastam a MOL részvények adás-vételének szerződéseit, mely szakpolitikusként is izgalmas feladatot jelentett.

Ön az elnöke az államadósság kérdését vizsgáló albizottságnak. Itt milyen feladatokat kapott?

Dancsó az ülésen Gyurcsányt is kérdezte
(Fotó: Fidesz.hu)

Annak okait vizsgáljuk, hogy 2002-2010 között miért nőtt meg drasztikusan az államadósság. Ez is igazán izgalmas feladat, hiszen meghívásomra az említett 8 év valamennyi pénzügyminisztere és miniszterelnöke megjelent az ülésen. Ilyen 1990 óta a magyar parlamentizmusban nem volt, hogy valamennyi nagy befolyással bíró kormányzati tényező megjelenjen egy vizsgálóbizottság előtt.

Meglepte, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is elment a meghallgatásra?

Az elején nem voltam biztos abban, hogy részt vesznek az érintettek a vizsgálatban, már csak azért is, mert az MSZP és az LMP bojkottálta az albizottság munkáját. Ennek ellenére a meghallgatottak mindegyike korrektnek minősítette a bizottsági munkát. Aztán mikor meghívtam Gyurcsány Ferencet már tudtam hogy ott lesz, mert úgy nyilatkozott, várta az invitálást.

Van-e már valami kézzelfogható eredménye a vizsgálatnak?

Még nem zártuk le a jelentést, így véglegeset nem tudok mondani. Az tény, hogy 2002-ben az első Orbán kormány 53 %-os adósság állománnyal adta át ország vezetését az MSZP-nek, ez 2010-re 80 % fölé kúszott. Ennek felelőse nem akadt politikai értelemben sem. Tanulságos, hogy a korábbi vezetők mindig másban keresték a hibát: hol az elődjükben, hol az európai statisztikai hivatalban, hol az akkori jobboldali ellenzékben, hol a válságban. Azonban felelősséget egyikőjük sem mert és akart vállalni. Úgy vélik, hogy jogilag semmiképpen nem felelősek érte, hiszen kollektív döntések születtek, ez csapatmunka volt részükről.

Gyors a tempó, de nincs leállás

Az ellenzék erősen bírálja a törvényhozás tempóját, azt mondják kevés idejük van átolvasni az előterjesztéseket. Az látszik, hogy a Fidesz néha pár nap alatt “átdarálja” a törvényeket. Ön szerint nem megy ez a munka minőségének rovására?

Én már a negyedik parlamenti ciklusomat töltöm, de valóban, ilyen tempót még nem éltem át én sem. Egyébként a kormánypárti képviselőknek is annyi idejük van felkészülni, mint az ellenzékieknek. Valóban az lenne a szerencsésebb, ha higgadtabb és nyugodtabb törvénykezés folyna. Viszont az is látni kell, bizonyos értelemben rendkívüli időket élünk, körülöttünk a világban és a világgazdaságban csapkodnak a villámok és dörög az ég. Nekünk pedig nincs időnk: egyrészt vissza kellett rángatni az országot a szakadék széléről, most pedig alkalmazkodni kell a meglévő helyzethez.

Ősszel is marad a feszített menetrend?

"Orosháza felkészült a változásokra"
(Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Igen. A sarkallatos törvények többségének megalkotása ezután jön. Gondolok itt az önkormányzati, közoktatási, felsőoktatási, egészségügyi törvényre.

Ezek mind érinteni fogják Orosházát is. Mennyiben fog változni a város helyzete finanszírozási, feladatellátási oldalról?

Mint a Kisvárosi Önkormányzatok Érdekszövetségének elnöke, ezen törvények előkészítésében részt veszek. Jelentősen változik majd az egész ország közigazgatási és feladatellátási rendszere. Orosházán már tavasszal elkezdtük ezekre a változásokra a felkészülést. A közoktatás és a szakképzés is jelentősen átalakul, erre fel kell készülni. De mondhatnám a tűzoltóságot vagy az egészségügyet, itt is nagy változások várhatók. Én ezekben a témákban folyamatosan tartom a kapcsolatot a miniszterekkel és az államtitkárokkal annak érdekében, hogy mindig friss információink legyenek. Alapvető változások kellettek, mert nem érezték jól magukat az emberek ebben az országban. Most persze, mikor szembesülnek azzal, hogy a változások megtörténnek, emiatt nem érzik jól magukat. De felelősen gondolkodva és a világban meglévő feszültségek és gondok mellett a kormány igyekszik az ország szekerét jó irányba fordítani.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.