- hirdetés -

A dohányzásról leszoktató terápiák egyike sem csodaszer, ha az életformánkon nem változtatunk, akkor a dohányzás abbahagyása sem sok eséllyel indul – szögezi le Asztalos Anita természetgyógyász.

– Sokan fordulnak a különböző terápiák felé, de azok sikere mentális tényezőkön (is) múlik. A kezelés kizárólag a fizikai-kémiai folyamatokat befolyásolja a szervezetben, s így a gondolati kötődést NEM tudja megszüntetni senkinél. Erre a területre nagyobb figyelmet kell fordítanunk a leszokás kezdeti szakaszában.

Néhány jó tanács

Van aki szívja és van aki nem

A kezelést követően még aznap meg kell terveznie előre és egy lapra leírnia azt, hogy eddig milyen alkalmakkor, vagy mikor gyújtott rá. Mellé kell írnia, hogy ezután mit fog tenni ekkor, vagyis mire cseréli ki azt az eseményt. Ennek a cserének jó dolognak kell lennie, hogy örömet okozzon,közérzetét jó irányba befolyásolja, mert ekkor a tapasztalatai alapján gondolkodása, figyelme erre irányul majd a cigi helyett. Ez lehet bármi, ami könnyen kéznél lehet: apró csoki, cukor, ropi, ásványvíz – persze mértékkel! Az intenzív fizikai megterhelés is segít, 5-10 leguggolás fokozza a pulzusszámot – mint a cigi-, serkenti a véráramlást, szaporalégzést vált ki. Agyunk hajlandó minden cserére, csak tanítsuk meg!

Szakítsunk eddigi szokásainkkal még ha csak időrendileg is, mert ha minden marad a régi kerékvágásban, akkor a dohányzás jobban hiányzik abból a ritmusból. Ha megértjük azt, hogy a fizikai kötődést (kb. 70%) a kezelés megszünteti és a mentális kísértésre már csak 30% energiát kell fordítanunk, akkor belátható, hogy megéri ezt a fáradságot.

A nikotin-függőség két szinten jelentkezik. Az egyik pszichológiai: a dohányzás segít elviselni a feszültséget, a stresszt, támaszt nyújt a feszültség, a szorongás, a várakozás pillanataiban. Ezért élik meg oly nehezen a dohányosok a cigarettáról való leszokás időszakát, ezért tűnhet az élet sokszor kilátástalannak cigaretta nélkül.

Minden dolgot távolítson el látóteréből amiről a dohányzás eszébe juthat (hamutálak, öngyújtó, cigaretta, stb.)

A másik kémiai, hiszen a nikotin beépült az anyagcsere-folyamatokba, így annak hirtelen elvonása zavarok sorát váltja ki a tompa fejfájástól az ingerlékenységig; étvágynövekedéssel, a koncentrálóképesség csökkenésével, álmatlansággal vagy fulladással járhat. Mivel, aki dohányzik, tudja, hogy egy cigaretta meggyújtásával ez megszűnik, valóban nehéz ellenállni a dohányzás kísértésének. De a leszokással az egészséget kapja vissza cserébe!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.