- hirdetés -

A szervezők kitettek magukért a fesztivál utolsó napján is, a napokig tartó hőség is enyhült, így minden adva volt, hogy a gyerekek és felnőttek is jól érezzék magukat.

Az Orosháza Fesztivál zárónapján, szombat délután elsőként a gyermekeket szólította meg Farkasházi Réka és a Samuband, „Hajnal csillag peremén” című interaktív műsorukkal. Természetesen a közönség jó részét ekkor még az apróságok és szüleik tették ki. A hangulat már az első néhány perc után kezdett kikerekedni, sőt a gyerekek egy alkalommal még táncra is perdültek.

Farkasházi Réka

Több mint öt éve járja az országot Farkasházi Réka, hogy kortárs költők megzenésített verseit adja át a gyermekek számára. Eddig két lemeze jelent meg, Kukorelly Endre versei után zenekarával Kovács András Ferenc műveit dolgozta fel. A versek megzenésítésében Réka saját zenekara a Samuband segédkezett, olyan dallamvilágot alkotva, ami modern, mégis tökéletesen idomul az óvodás, kisiskolás korosztály igényeihez.

A Hajnali csillag peremén című kötet elnyerte az Év Gyermekkönyve 2007-ben díjat. A könyv gazdag világot nyit meg előttünk: megjelennek benne tréfás állatok, verses mese, a természet rengeteg apró virága, bogara, jelensége, évszakok és mondókaszerű nonszenszek.  Nem csak az volt fontos a műsor összeállításánál, hogy úgy szövegeiben, mind zeneileg a legjobbat nyújtsák, de célkitűzés az is, hogy az élő hangszeres zene varázsával megismertessék a közönséget, ebben a legfogékonyabb korban.  A műsor kezdete előtt beszélgettünk Farkasházi Rékával.

Honnan jött az elhatározás, hogy a kortárs magyar irodalom legszebb, gyerekeknek szóló köteteiből készítsen lemezt, illetve ezzel koncertezzen?

– Amikor gyerek voltak az édesapám – aki népművelő volt, saját maga zenésített meg verseket – nagyon sokat énekelt nekem. Ezt a fajta vers- és zeneszeretetet szeretném továbbadni a gyerekeknek. Fantasztikus zenészekkel dolgozom együtt, a kortárs költészet népszerűsítése mellett az élő zene népszerűsítését is felvállaltuk. Mindemellett a célunk az is , hogy egy olyan generációt neveljünk ki, aki később majd az igényes zenére lesz vevő.

Nem könnyű feladatot vállalt fel.

– Valóban nem könnyű a feladat, de kitartó munkával szerintem célt lehet érni. Egyre több bizonyíték van arra, hogy igenis van létjogosultsága annak, amit csinálok.

Gyerek után Örökség

Közben egyre többen érkeztek az Árpád-kertbe, ahol a gyermekműsor után már egy teljesen másfajta stílus képviselői vették át az „uralmat” a színpadon. Az Örökség zenekar – mint ahogy a neve is tükrözi – a régebbi dallamokat igyekszik életben tartani a mai világban, ennek megfelelően a 60-as, 70-es, 80-as évek blues, rock és blues-rock nótái hallhatóak a koncerteken. Kizárólag magyar nyelvű szerzemények találhatóak meg a repertoárjukban,  illetve olyan külföldi „slágerek”, amiket egykori legendás magyar formációk tulajdonképpen magyarosítottak.

Deák Bill remek koncertet adott (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Elsősorban Hobo Blues Band, Deák Bill Gyula és P. Mobil dalokat játszanak. Emellett néhány mai, a média által nem kedvelt irányzatot is felvonultatnak a Kárpátia és az Ismerős Arcok nótái által. Az Örökség zenekar Orosháza, Rákóczitelep és Csanádapáca fiaiból alakult 8 éve – jelenlegi felállásban 4 és fél éve zenélnek.

Fesztiválzáró Deák Billel

Az Árpád-kertbe egyre csak érkeztek az emberek, sokan kíváncsiak voltak a Tunyogi Emlékzenekar koncertjére, erről készült videónk. És még többen a Deák Bill Blues Bandre, élén a magyar blues legnagyobb királyával, a 63 éves Deák Bill Gyulával. Ezzel a fergeteges koncerttel zárult a kilenc napig tartó 12. Orosháza Fesztivál.

httpv://www.youtube.com/watch?v=jIVpCuj7nf8

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.