- hirdetés -

Húsz pályázó 60 verse között dőlt el, ki nyeri az első Jászay-Horváth Elemér versíró versenyt. Nem csupán orosháziakat szólított meg az a versíró pályázat, amit a Helios Alapítvány szervezett az orosházi önkormányzattal és a városi könyvtárral közösen. Számos település alkalmi poétái jelentkeztek a Jászay-Horváth Elemér orosházi költő emléke előtt tisztelgő versenyre, aminek ünnepélyes eredményhirdetése július 12-én, kedden volt az Orosháza Fesztivál keretében.

Jászay-Horváth Elemér 1888-ban született Orosházán. Verseit 1910 és 1920 között rendszeresen közölte a Nyugat című irodalmi folyóirat.

– 20-an jelentkeztek több, mint 60 verssel, 13 éves volt a legfiatalabb, 70 év feletti a legidősebb pályázó. A szép számú jelentkezés mindannyiunk számára nagy meglepetés volt, de ez  is jelzi, hogy van szándék az emberekben megmutatni a verseiket – mondta el Zalai Mihály alpolgármester. – Jövőre szeretnénk újra megrendezni a versenyt és bízunk abban, hogy még többen jelentkeznek.

Dávid László (j) a különdíjas Kovács Tímeával és Tóth Tamás Sándorral (klikk a fesztivál keddi képeiért) Fotó: Melega Krisztián

A csak jeligével jelölt pályamunkákat először egy 12 fős zsűri, majd Sass Ervin költő, újságíró értékelte – így alakult ki a végleges sorrend, s csak utána derült ki, melyik jelige melyik pályázót takarja. Első helyen Dávid László (Orosháza) végzett, második Utasi Hajnalka (Jászberény) lett, míg a harmadik legjobb verset Juhász Erika (Gyula) írta. Valamennyien egy 10 alkalomra szóló gyopárosfürdői belépőt, valamint könyvjutalmat kaptak. Különdíjas lett Kovács Tímea és Tóth Tamás Sándor.

Kautzky Armand

Az első három helyezett verseit Kara Tünde és Kautzky Armand neves színművészek olvasták fel a közönség előtt. Dávid László számára ez igazán értékes ajándék volt:
– Nem számított arra, hogy első leszek, arra pedig különösen nem, hogy egy olyan neves színművész, mint Kautzky Armand tolmácsolásában hallhatom a versem. Végtelenül boldog vagyok – mondta el Dávid László, akinek már több könyve látott napvilágot. – Jászaynak csak a nevét ismertem, a pályázat kapcsán fedeztem fel költészetét. Megszerettem azt a miliőt, amit ő élt át Orosházán, amit ő közvetített.

A verseny ötletgazdája Károlyi Fülöp Béla, a Helios Alapítvány elnöke a verseny jelentőségéről így nyilatkozott:
– Orosházának vannak olyan értékei, amik sokáig háttérbe szorultak, ilyen Jászay-Horváth Elemér emléke is. Arra gondoltunk, kicsit előtérbe kellene hozni, ezért hirdettük meg a versenyt. Polgári értékeket akartunk újra megteremteni, ez rendkívül fontos, hiszen Orosháza értékteremtése kiemelkedő kellene legyen. Elégedett vagyok az érdeklődés mértékével, remélem elindítottunk egy folyamatot, és ezt a következő években folytatni is tudjuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.