- hirdetés -

A villámcsapás az esetek több mint felénél – a szabadban tartózkodókat (például kocogókat, horgászokat) éri. Fontos tudni tehát, hogy mi a teendő, ha utolér minket a vihar.

Halálos villámcsapás ért májusban egy asszonyt Székesfehérváron, a napokban pedig egy csepeli házba csapott bele a villám, de más hasonló tragédiák is történtek a közelmúltban. A villámcsapás ezredmásodpercek alatt végigfut a testfelületen – halált is okozhat. Jellemzőbb azonban, hogy sérülés a következménye – azonnal hívjunk mentőt ahhoz, akit villámcsapás ért.

Villámlik Orosháza felett (Fotó: Forgó Imi)

Azt talán mindenki tudja, hogy viharban nem állunk magányosan álló fa alá – a villámcsapás ugyanis az exponált helyen tartózkodókat veszélyezteti leginkább. Ezért ha nagy villámlással járó vihar közeleg, hagyjuk el az ilyen helyeket – erre is felhívja a figyelmet az országos katasztrófavédelem. Keressünk olyan alacsonyan fekvő, nyílt terepet, ami távol van a fáktól és az elektromos vezetékektől, ha erdőben vagyunk, az alacsonyabb fákat válasszuk, ha pedig van rá lehetőség, húzódjunk be egy épületbe. Barlang, mélyedés akkor nyújthat védelmet, ha legalább 1,5 méter mély. Kerüljük a nedves talajt, azonnal hagyjuk el a vízfelületeket! Ha személyautóban ér a vihar, akkor várjuk ki ott a végét, de közben kerüljük a fém részek megérintését.

A szobában is veszélyben lehetünk vihar és villámlás közben, ezért fontos, hogy áramtalanítsunk, készítsünk ki zseblámpát, zárjunk ajtót és ablakot. Ha van időnk a vihar előtt, akkor kapkodjuk össze azokat a dolgokat, amiket a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak. A 70 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat, például leszakíthatja a tetőfedeleket, vezetékeket rongálhat, fákat törhet ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.