- hirdetés -

12,5 millió forintból 23 orosházi munkahelyet tart fenn a Vadvirág Esély Klub. A szociális intézmény egy pályázat keretében foglalkoztatja a sérült fiatalokat. Most újabb lehetőségek nyíltak meg.

A Vadvirág Esély Klubnak 33 ellátottja van, közülük 23-an dolgoznak napi 6 órában. Végeznek különböző kisegítő tevékenységet, például konyhai munkát, takarítást és idén már portaszolgálatot is.

Dénes-Földesi Mónika

– A sérült fiatalok szempontjából nagyon fontos a sokoldalú fejlesztés. A napi szintentartó foglalkozások mellett mindig nyújtottunk lehetőséget arra, hogy szabadidős tevékenységen vegyenek részt. Azonban hosszútávon az a cél, hogy minél önállóbbak legyenek saját képességeikhez mérten. Lehetőségük van termelőmunkát is végezni. Noha ezen a téren még nagyon gyerekcipőben járunk, de örülünk a lehetőségnek – emelte ki Dénes-Földesi Mónika telephelyvezető.

A klub egy fejlesztési pályázatnak köszönhetően többek közt hímzőgépet, jelvénykészítőt, gravírozógépet vásárolt. – Most ismerkedünk a gépekkel, már készülnek az első jelvények. A beruházás jelentősége egyrészt a munkalehetőségben rejlik, másrészt abban, hogy ezek a fiatalok, itt bizonyíthatnak és keresethez jutnak, amit örömmel visznek haza, hogy hozzájáruljanak a családi költségekhez. Előny még, hogy a Vadvirág termékköre tovább bővült – sorolta Dénes-Földesi Mónika, miközben körbevezet a klubban.

– Eddig elsősorban textíliákat gyártottunk, az ajándéktasakoktól a válltáskákig. Elkezdtük a termékek értékesítését helyi és országos fórumokon is. Egy-egy termék eladása készítőjének önbizalmat ad, mert látja, hogy értéket teremtett, haszna van a munkájának.

Munkában a vadvirágosok (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Minderre pályázatoknak köszönhetően van mód. Azt már Varga Endre közgazdász, az orosházi polgármesteri hivatal munkatársa mondta el, hogy harmadik éve pályázik sikerrel a Vadvirág Esély Klub és a helyi önkormányzat szociális foglalkoztatás támogatására.

– Idén azonban minden eddiginél nagyobb összeget, 12,5 millió forintot nyertünk. Ebből a pénzből tudunk 23 orosházi, speciális munkahelyet létrehozni, fenntartani. Speciális, hiszen ezek a sérült fiatalok máshol nem igazán juthatnak munkalehetőséghez – emelte ki Varga. – Egy másik pályázat keretében 400 ezer forint értékben vásároltunk gépeket, amikkel például jelvényeket készíthetnek, lehetőségük van gravírozott és hímzett termékeket előállítani, vagy díszes meghívókat készíteni. A termékeket a klub értékesítheti, így tehát bevételre tehet szert.

A bevételből további fejlesztéseket tervez a klub, illetve a további termeléshez szükséges alapanyagot szereznek be ebből. Így például cérnát sem az ismerős méterárustól kell kérni, hanem vásárolhatnak.

A Vadvirág Esély Klub teljesen önellátó, úgy juttat értékes elfoglaltsághoz és keresethez 23 sérült fiatalt, hogy ehhez nem kell városi forrást igénybe vennie.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.