- hirdetés -

Kánikula idején már az is szenved, aki egyébként jól bírja a meleget. Többek dolgoznak ilyenkor a szabad ég alatt vagy gyárban, ahol még télen is meleg van. Megkérdeztük, mit tesznek a munkáltatók azért, hogy a dolgozók számára elviselhetőbb legyen a hőség.

Bár most kellemes az időjárás, azonban az idei nyáron már nem egyszer rendeltek el hőségriadót. És hol van még a vége. Kánikula idején legtöbbször azt javasolják, aki teheti, ne menjen ki, és maradjon a hűvös szobában. Legtöbbünk nem teheti…

Szépül a város a melegben is

Nap mint nap láthatjuk, hogyan szépül városunk, mely egyre gondozottabbá és virágossá válik. Sokan tesznek és dolgoznak azért, hogy ez így legyen. Kánikula idején is. Az orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.-nél mintegy 70-en vannak azok a dolgozók, akik a szabadban, közterületen végzik munkájukat.

Nyáron szükség van pihenőre és védőitalra
(Archív fotó: Rajki Judit)

Ők főként köztisztasági teendőket, kertészeti, illetve épület felújítási, fenntartási munkákat végeznek- tudtuk meg Magon Péter kertészeti ágazatvezetőtől. A nagy meleg beköszöntével a szabad ég alatt dolgozóknak védőitalként ásványvizet osztanak a munkavégzés kezdetekor, illetve a nap folyamán szállítanak ki a helyszínre, ha kell többször is.

– Természetesen az óránkénti pihenőidő is jár a dolgozóinknak, melynek növekszik a hossza a hőmérséklet emelkedésével- hangsúlyozta Magon Péter.

Az üveggyárban télen is meleg van

A hőség próbára teszi szervezetünket, különösen igaz ez azokra, akik olyan helyen dolgoznak, ahol egyébként is meleg van egész évben. Az O-I Manufacturing Magyarország Kft-nél (ismertebb nevén öblösüveggyár) a termelésben, a melegoldalon dolgozók ilyenkor mintegy +60-70 Celsius fokban teljesítik feladatukat nap mint nap.

– Annak érdekében, hogy a dolgozók az extrém hőséget könnyebben viseljék a folyadékpótlásra ásványvizet, valamint szörpöt, a sóveszteség pótlására pedig rehidratáló port kapnak. A munkavégzés során a dolgozóknak lehetőségük van légkondicionált helyiségben tölteni pihenőidejüket. Ebben az időszakban, amennyire a lehetőségek engedik, kinyitjuk a tetőt, valamint az ablakokat. A napokban a nyílászárókra fényvisszaverő fóliákat helyezünk fel, mellyel reményeink szerint pár fokot csökkenhet a munkaterület hőmérséklete a nagy meleg idején- tájékoztatott Czellecz Attila gyárigazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.