- hirdetés -

Hőségriadót rendeltek el Békés megyére. Igyatok sok vizet és kerüljétek a napot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint 25°C fok feletti napi középhőmérséklet várható 22-én és 23-án, az Országos Tisztifőorvos elrendelte régiónkra a hőségriadót. Ennek következtében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal felhívja a figyelmet a hőség egészségkárosító hatásaira, a megelőzés fontosságára.

Vizet igyatok

Igyatok több folyadékot, 11-15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon, használjunk fényvédő krémet, naponta többször zuhanyozzunk, világos, szellős ruhadarabokat és sapkát, kalapot viseljünk. Napközben hűvös helyen tartózkodjunk, lehetőleg kerüljük a nap közbeni utazást, és soha se hagyjunk gyermeket egyedül az autóban, még pár percre sem! A lakásokat nappal sötétítéssel, és ventillátorral, esetleg klímával, este szellőztetéssel lehet hűvösen tartani.

A hőségriasztásnak három fokozata van. Az első figyelmeztető jelzés, belső használatra 25°C fokot meghaladó napi középhőmérséklet esetén. Második fok a készültség jelzés, lakosság tájékoztatás, napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül meghaladja a 25°C fokot, és legalább egy napon át eléri a 27 Celsiust. Riadó jelzést akkor adnak ki, amikor 3 napon keresztül meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 °C fokot.

A 25°C fokos napi középhőmérséklet 15%-os halálozási növekedéshez, a 27 feletti pedig 30%-os növekedéshez vezet.

A hőségben veszélyeztetettnek számítanak a csecsemők, fiatalok; az idősek; a szívbetegek, magas vérnyomással élők; a hajléktalanok; a szabad térben dolgozók. Kánikula idejére további hasznos tanácsokat ad az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, klikk ide (.pdf).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.