- hirdetés -

Gellértegyházán rendszeres programok várják mostantól péntekenként az érdeklődőket: hagyományőrző népi esteket szerveznek az önkormányzat támogatásával.

– A fürdővel együttműködve kínálunk tradicionális foglalkoztatót, hagyományőrző kikapcsolódást – tudtuk meg Muszka Kálmántól, a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány kuratóriumi elnökétől. – A vendégek kipróbálhatják az íjászatot, lovaglást, karikásostorozást és fonást, ezen kívül népzene és néptánc színesíti a kínálatot. A kemencéink révén a gasztronómia területén is magyaros ételek kerülnek terítékre.

– Milyen hagyományokra tudnak alapozni?

– Gellértegyháza ezer éves Árpád-kori település, a 900-as évek végén lehetett az első belakása, és az 1200-as évek derekán néptelenedett el. Ennek a területnek a történelmi hagyatékára építkezünk azzal a céllal, hogy Orosháza város idegenforgalmát fellendítse, rávilágítson eddig ismeretlen értékeinkre.

– Milyen munkálatokat végeztek, mik a terveik?

– Az elmúlt három év elsősorban a szemét eltakarítását jelentette, milliós nagyságrendben költöttünk arra, hogy elszállíttassuk az itt felhalmozott hulladékot. Az építkezés volt a következő lépés, a kemencék felrakása, a közművesítés. Terveink szerint a következő években felépül itt egy Árpád-kori bokor-falu, amely nem skanzenként, hanem élhető településként várja az ide érkezőket, vagy azokat, akik a városi hétköznapokból ki akarnak szakadni és a veremházak, jurták, tanyák világában kívánják eltölteni szabadidejüket, megismerve közös múltunkat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.