- hirdetés -

Országosan igen, Orosházán viszont nem csökkent lényegesen az igazolatlan hiányzások száma. A kormány a családi pótlék feltételeként kikötötte az iskolába járást.

Drasztikusan csökkent az igazolatlan hiányzások száma az intézményekben az iskoláztatáshoz kötött családi pótlék bevezetésének köszönhetően Hoffmann Rózsa szerint. Az oktatásért felelős államtitkár a kormany.hu-n közölte, 2009-ben 44 361 esetben történt feljelentés az 50 órát meghaladó igazolatlan hiányzás miatt, 2010-ben már csak 8094 alkalommal volt szükség szankcionálásra.

A családi pótlék havi összege 12 ezer 200 és 17 ezer forint között alakul – az összeg függ a gyerekek számától és attól, hogy teljes vagy csonka a család. Amennyiben a tanköteles gyermek igazolatlanul 10 óránál többet mulaszt, akkor a jegyző figyelmezteti a szülőt a várható következményekre.

Az 50. igazolatlan után a jegyző elrendeli a gyermek védelembe vételét, amivel a rendszeres iskolába járás elérése a cél. Ha ezt nem sikerül elérni, akkor végső esetben kiemelhetik a gyereket a családból. A védelembe vétel a családi pótlék felfüggesztését is maga után vonja. Ha a tanuló rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, akkor a családi pótlékot az eseti gondnok természetbeni támogatásra fordíthatja, a legszükségesebb kiadásokat fedezhetik belőle (például tanszer, étkezés).

Van, aki 80 órát mulasztott

Az orosházi általános iskolákban az iskoláztatáshoz kötött családi pótlék bevezetése után összességében nem változott lényegesen a helyzet.
– Mindig van 1-2 tanuló, aki igazolatlanul hiányzik, függetlenül attól, hogy kap-e támogatást vagy sem. Az 50 órát meghaladó mulasztások is ezeknek a tanulóknak a hiányzásából tevődik össze. Az igazolatlan hiányzásokat az iskola eddig is köteles volt jelezni a megfelelő felettes szervnek (jegyző, Gyermekjóléti Szolgálat, stb.), ez mindig meg is történt – tudtuk meg Kisné Bor Emília főigazgató-helyettestől (OVÁI).

Az iskolából megkaptuk a tavalyi tanév végi és az idei év május eleji adatokat. E szerint a József Attila iskolában az előző tanévben 93 óra igazolatlan hiányzás történt 4 osztályban, az idei tanévben nőtt az igazolatlanok száma: 175 óra. Két tanulóval volt gond, az egyik gyermek 67 órát, a másik 84 órát mulasztott igazolatlanul. Az ő szüleiket feljelentették a jegyzőnél, a gyámhatóság pedig családgondozót nevezett ki melléjük, aki a családi pótlék összegét a gyermekekre költi.

Tavaly év végén 20 óra volt az igazolatlan hiányzás a Czina iskolában, ebben a tanévben május elején 21 óra. Egy-egy napot hiányozott igazolatlanul 3 gyerek, 6-an pedig 1-2 órát (vagy késtek, vagy az utolsó óráról mentek el). Lényeges változás az elmúlt évhez képest nincs.

Az Eötvös József tagintézményben az előző tanévben 294 óra volt az igazolatlan hiányzás, ebben a tanévben ez eddig 248 óra. 50 órát meghaladó igazolatlan hiányzás az Eötvös iskolában nem volt. Legtöbbet egy elsős (28 óra) és egy harmadikos (33 óra) diák hiányzott. Az említett tanulók ügyében az iskola felkereste a Gyermekjóléti Szolgálatot és a szülői házzal is felvette a kapcsolatot, a szükséges lépéseket megtették.

A rákóczitelepi iskolában az előző tanévben nem volt jelentős az igazolatlan hiányzások száma, ez viszont az idei tanévben a szigorítások ellenére nőtt: összesen 140 óra. Ebből egy tanuló 82 órát hiányzott, itt bekapcsolódott a gyermeknevelésbe a Gyermekjóléti Szolgálat szakembere is, ennek ellenére a szülő gyermeke felett nem tudja érvényesíteni kötelezettségét.

A Vörösmarty tagintézményben a tavalyi igazolatlan hiányzása 161 óra volt, most igazolatlan összesen 100 óra. Igazolatlan hiányzásban nagy változás nem történt – ugyanaz a 3 tanuló a notórius hiányzó, ők jegyzői felszólítást is kaptak. Az 50 órát még nem érték el, de a jegyző felhívta a figyelmüket a bekövetkező családi támogatás megvonására.

A Kardoskúti tagintézményben az utolsó két tanévben nem volt igazolatlan hiányzás. A törvény változása előtt sem volt jelentős, legfeljebb elvétve.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.