- hirdetés -

Az Olajgép-Tec Kft által fejlesztett technológiával 3 hónapról 1 hétre csökken az eldugult gázkutak műszaki hibaelhárításának időtartama.

A kardoskúti székhellyel működő, 110 főt foglalkoztató olaj- és gázipari vállalat, az Olajgép-Tec Kft 100 %-ban magyar tulajdonú cégcsoport. A cég olaj- és gázipari kivitelezésekkel, karbantartásokkal foglalkozik. Május 19-én, Tótkomlóson egy nagyszabású projekt nyitórendezvényét tartották Magyarország megújul címmel, ahol bemutatták a gázhidrát megakadályozására szolgáló, speciális inhibitor adagoló berendezés komplex rendszerének kifejlesztését.

– A projekt teljes összege 232 340 901 forint, ebből 43.76 %-os támogatást, 101 674 441 forintot nyertünk az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. A projekt célja olyan, nyomás alatti csővezetékekben történő vegyszeradagolás technológiai alkalmazását lehetővé tevő, a hidrát kiválást gátló komplex rendszer kifejlesztése, amely a szénhidrogén termelési, előkészítési, szállítási technológiákban terepi viszonyok között, ipari környezetben biztonságosan alkalmazható, hosszútávon üzemeltethető – mondta el Farkas Pál ügyvezető, aki a rendszer működésről is ejtett néhány szót.

Nyári Sándor klasztermenedzser, Farkas Pál ügyvezető és Horváth Ferenc projektvezető

– Gázkitermelés közben nem csak gáz, hanem folyadék is a felszínre tör, mely a nyomáskülönbségekből adódóan – főként a hideg hónapokban – gyakorta eldugul az üzemi körülmények között keletkező szilárd, kristályos gázhidrát kiválása miatt. Ennek a kiküszöbölésére egy környezetbarát anyagot, úgynevezett inhibitort fejlesztett ki a Mol Nyrt, mely leváltja a nagyon drága és környezetszennyező metanolt. A mobil laboratóriumban a számítógépek gáznyomást, hőmérsékletet és minden egyéb, a kitermeléshez fontos adatot mérnek majd, ezeket feldolgozzák és tárolják. Ennek alapján tudnak majd a hidrátosodás ellen beavatkozni a szakemberek a helyszínen, hiszen az inhibitor anyag vezetékbe juttatását is segíti ez a rendszer.

A rendezvényen jelen volt a Mol Nyrt. műszaki fejlesztési szakértője, Vágó Árpád is, aki nagy reményekkel várja a komplex rendszer üzembe helyezését.
– Ha egy gázkút eldugul, akkor abból mintát vesznek, beviszik a laboratóriumba ahol elvégzik a szükséges méréseket. Ezek alapján kiválasztják a megfelelő inhibitort, meghatározzák annak szükséges mennyiségét, majd a gázkúthoz telepítenek egy adagoló berendezést, mely az inhibitort adagolja. Amit itt most egy mondatban elmondtam, az a valóságban 3 hónapot vesz igénybe. Azonban ha üzembe helyezzük ezt a speciális mobil berendezést mely a gázkútnál végzi el mindezen vizsgálatokat, ez az idő egy hétre csökken – mondta a gázipari szakember.

A fejlesztésben 15-20 ember vesz részt, de amikor a speciális mobil egység elkészül, legalább ennyi, magasan kvalifikált szakember kell majd annak működtetéséhez. A tervek szerint a mobil laboratórium 2012. év elején kezdi a próbaüzemet, és 2012. végére üzembe is áll.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.