- hirdetés -

A hagyományos fáklyás felvonulás és az utcabál előtt Mesterházy Attila az MSZP elnöke mondott beszédet a volt könyvtár előtti emlékműnél.

A megemlékezés előtt eleredt az eső ez többeket elriasztott, de a kezdésre az idő is megkegyelmezett és egyre többen gyűltek össze a helyszínen. A Magyar Szocialista Párt és a Societas- Új Mozgalom orosházi szervezetei rendezésében, az agrárszocialista megmozdulás 120. évfordulójára emlékeztek a volt könyvtár előtti emlékműnél.

– Városunk kiemelkedő hagyománya a rendszerváltás óta, immár 20. alkalommal megrendezett ünnepség, amikor is agrárszocialista elődeinkre emlékezik a város minden generációja. Az elmúlt 20 évben nagyon sok jó dolog történt velünk, és volt néhány kevésbé jó. De egy biztos, az orosházi baloldal büszkén tekinthet erre az időszakra. Mi megvédtük az orosházi iskolákat és nem elkótyavetyéltük, mi építettünk és nem romboltunk. Amíg baloldali városvezetés volt Orosházán, addig fejlődés volt- köszöntötte a megjelenteket Füvesi Sándor MSZP-s önkormányzati képviselő.

Üzenet

Ezután Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szólt a megjelentekhez.
– Ünnepeljük az 1891-es eseményeket, a munka ünnepét, emlékezünk hazánk EU-s csatlakozására, de ünnepeljük az orosházi üveggyártás ötvenedik évfordulóját, és még egy fontos esemény lesz holnap, anyák napja- kezdte beszédét a szónok.

Mesterházy Attila

Majd kifejtette, mit is üzen számunkra az 1891-es eseménysorozat, melynek talán sohasem volt ennyire aktuális üzenete, mint napjainkban. Hisz akkor, emberek kisebb csoportja- a kirekesztettebbek- úgy döntöttek, hogy kiállnak a saját jogaikért és küzdenek élethelyzetük javításáért.
– Bizony ma Magyarországon megint ki kell állni a jogainkért, küzdeni kell azokért, akik nehezebb sorsban élnek. Ma hazánkban társadalmi, gazdasági és demokratikus válság van. Egy olyan kormány irányítja az országot, amely tudatosan lemondott több millió magyar állampolgárról- hangsúlyozta.

Mesterházy bírálta az adórendszert, majd kifejtette; nem megújulás lesz Magyarországon, hanem megszorítás. A kormány azt hangoztatja, hogy mindenki menjen és keressen munkát, de ahol nincs munka, ott mit csináljanak az emberek? Mi lesz akkor, ha csökkentik a gyógyszertámogatásokat, a táppénzellátást, ha bárki, bármikor indoklás nélkül elbocsátható? – tette fel a kérdést. Ez megint kinek lesz rossz, nem a gazdagoknak, hanem a szegényeknek- fejtette ki a politikus.
– A kormányzat paktumot kötött a munkáltatókkal, az Önök jogfosztására. És ebbe nem nyugodhatunk bele! Magyarország nem lehet 9 millió ember, szegény ember hazája. Küzdenünk kell azért, hogy a jólét, az esélyegyenlőség mindenkire egyformán vonatkozzék. Mi arra buzdítunk mindenkit-függetlenül attól milyen értékrendben hisz- hogy fogjunk össze, együtt küzdjünk a saját érdekeinkért, jogainkért, egy jobb élet lehetőségéért – emelte ki Mesterházy Attila.

Cselekedni kell

Majd kifejtette, Orosházán is azt gondolják a helyi hatalmasságok, hogy bármit megtehetnek az emberekkel. Megfélemlíthetik őket. A demokrácia viszont akkor kezdődik, amikor nem kell félni, mindenki szabadon elmondhatja: miben hisz és miért akar kiállni.
– Csak a parlament falain kívül tudunk egy olyan erős társadalmi erőteret létrehozni, ami megálljt tud parancsolni annak a hatalmi tombolásnak, ami jellemzi a mostani kormányzatot. A politikai verseny rendben van, a politikai leszámolás nincs rendben! Cselekedni kell, mert Magyarország sorsa rajtunk múlik! Ne hagyják magukat, álljanak ki saját magukért, jogaikért és ebben az MSZP egészen biztosan partnerséget ajánl Önöknek. Az a célunk, hogy változtatni tudjunk és ezért mindent meg fogunk tenni. Éljen a Magyar Köztársaság, éljen a haza!- zárta beszédét Mesterházy.

Menetel a tűzkígyó (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Az emlékezés koszorúinak elhelyezése után a orosháziak fáklyával a kezükben megindultak a piactér felé – idén is hosszan tekergett a tűzkígyó-, ahol már kirakodóvásár, körhinta, és a nagy kedvenc léggömb várta a gyerekeket.

Az utcabálon a Mr. Shame zenekar szórakoztatta a megjelenteket. Közben az Árpád-kertben látványos tűzzsonglőr bemutatót tartottak, nagy érdeklődés mellett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.