- hirdetés -

Véget ért a beiratkozás az általános iskolákban. A Vörösmartyba nem valószínű, hogy mindenkit fel tudnak venni.

Azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke idén tölti be a tankötelezettségi életkort két nap állt rendelkezésükre, hogy beírassák az első osztályba. Ám dönthetnek úgy, hogy a gyereket még egy évig óvodába járatják. A határidő lezárulta előtt, pénteken kora délután kértünk és kaptunk információkat.

Pusztainé Szabó Margit, Orosháza Város Általános Iskolájának főigazgatója elmondta, a várakozásoknak megfelelően alakult a beiratkozás.
– 10 osztályt tudtunk indítani. A Vörösmarty és a József Attila iskolában 3-3 osztály, az Eötvös iskolában 2 osztály, míg a Czina iskolában és rákóczitelepen 1-1 osztály indul szeptembertől. Össziskolai szinten az átlaglétszám 25,6 fő/osztály lesz, ami nagyon jó – mondta.

A Vörösmarty iskolába íratja gyermekét egy apuka (Fotó: Melega Krisztián)

Tegnap írtunk arról, hogy a Vörösmarty iskolában néhány szülő az éjszakát az utcán töltötte, hogy jó sorszámot kapjon. Pusztainé megerősítette: a szülőket már korábban tájékoztatták arról, hogy a sorszám és a beíratás ténye nem jelent automatikus felvételt az iskolába. Mivel ebbe az iskolába íratták be a legtöbb diákot, így előfordulhat, hogy nem tudnak mindenkit felvenni.
– Úgy vélem, 10-20 között lehet azon diákok száma, akiket át fognak irányítani a Czina vagy a rákóczitelepi iskolába. De azt a tényt, hogy csak a beiratkozás után dől el a felvétel, a szülőkkel még az óvodákban közölték – hangsúlyozta a főigazgató. Hozzátette, hogy a szempontok között az első, hogy a gyermeket zenei tagozatra vették-e fel, emellett azt is megnézik, ki milyen közel lakik az iskolához, vagy jár-e oda testvére.

A péntek kora délutáni számok a beíratottak/óvodában maradók számáról. (Nem végleges adatok!) A Vörösmarty iskolába beiratkozott tanulók létszáma 102 fő, ebből óvodában marad 19 fő. A József Attila iskolában 75/16, a Czina iskolában 26/7, az Eötvös iskolában 53/6, a rákóczitelepi iskolában pedig 24/7 gyereket írattak be.

Az átirányítás menetében először a Vörösmarty iskola vezetői egyeztetnek a Czina és a rákóczitelepi iskola vezetőivel, megnézik, hány tanuló mehet oda. Ezután itt is az iskola közelsége vagy az lehet döntő, hogy kinek jár testvére ebbe a két iskolába. Pusztainé azt is kihangsúlyozta, hogy a városban terjedő szóbeszéd ellenére a Vörösmarty iskolában nem volt többszörös a túljelentkezés amiatt, hogy két iskolát az egyházak kezelésébe kívánnak adni a belvárosban.

A Székács két osztályt indít

A Székács József evangélikus iskolában évek óta stabilan két első osztályt tudnak indítani év elején, és idén is a várakozásnak megfelelően alakult a létszám. Az iskola igazgatója, Fehér Borbála péntek kora délutáni adatokkal tudott szolgálni.
– Összesen 57 gyermeket írattak be, ebből 8 óvodában marad. Még várunk olyan szülőket, akik jelezték, hogy hozzánk íratják gyermeküket, így ez a létszám emelkedni fog. Elmondható, hogy a két osztály idén is stabilan meglesz 25 fős osztálylétszámmal, mely ideális.

A beiratkozás rendben zajlott, a szülők többsége csütörtökön íratta be az evangélikus iskolába gyermekét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.