- hirdetés -

Már nagyhéten lázasan készülődtek Gellértegyházán (Újosztás) a Húsvétoló rendezvényre.

Az egykori, honfoglalók által lakott település helyén ma a hagyományőrzés helyi fellegvára van kialakulóban. Húsvét egy kiváló alkalom a közeli s távoli magyar népi szokások felelevenítésére, illetve a gyermekekkel történő megismertetésére.

A tavaszi rendrakás, fűnyírás és egyéb előkészületek után április 23-a, szombaton délelőtt már érkeztek a közreműködők, hozták a gazdák a kisbárányokat, nyuszikat az állatsimogatóba és persze a kemencék felfűtésén is többen munkálkodtak – derült ki a Történelmi Gellértegyházáért Alapítványtól kapott beszámolóból.

Kora délután aztán sorra érkeztek az érdeklődők, akik a csúzlikészítés, a tojásfestés mellett házi szőttes készítésről, agyagozásról, mézeskalácssütésről is friss benyomásokat szerezhettek. Papírsárkányt is többen megkíséreltek készíteni, s habár a szeles idő kedvezett a sárkányeregetésnek, annak sikere elmaradt a várakozástól. Bebizonyosodott, hogy elsőre a mégoly egyszerűnek látszó feladatokat sem könnyű megoldani, de lehet próbálkozni jövőre is Gellértegyházán, addig pedig gyakorolni otthon.

A mintegy kétszáz húsvétolót hangulatos népzenével szórakoztatta a Tekergők. A zenekar tagjai nem csak a zenében, hanem tésztagyúrásban, sőt, a langalló kóstolásában is jeleskedtek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.