- hirdetés -

A Táncsics gimnáziumban április 15-én nagyszabású egészségnapot szerveztek. A diákokat számos program, szűrővizsgálatok és előadások várták.

Megtudhatták többek között hogyan fejlesszék memóriájukat, mit tehetnek azért, hogy egészségesebben éljenek. De tájékoztató hangzott el a tűzveszélyekről és tűzoltásról, az elsősegélynyújtásról, illetve a közlekedési balesetek megelőzéséről. Természetesen a mozgás sem maradhatott el, foci, floorball, egyéb sportjátékok várták a fiatalokat. Vérnyomást, vércukrot és testzsírt mérethettek, a bátrabbak pedig vért is adhattak. Sokan éltek a lehetőséggel.

Sokan adtak

Dr. Mencser Krisztina az orosházi véradóállomás megbízott vezetője elmondta, örömmel fogadták, hogy ilyen sok fiatal vállalkozott a véradásra. Talán ez az első lépés ahhoz, hogy ne csak egyszeri, hanem rendszeres véradókká váljanak, hisz nagy szükség volna rá.

A gimnázium diákja, Jeszenszky Renáta elmondta, nagyon jó kezdeményezés az egészségnap, hisz az egészségmegőrzés fontos dolog. Ő és osztálytársai is rendszeresen sportolnak, illetve odafigyelnek arra, hogy mit esznek. Az iskolában egyébként a hétköznapok folyamán is sok lehetőség adott a rendszeres testmozgáshoz.

A diákok megtudták, milyen kerekesszékkel közlekedni (Fotó: Rajki Judit)

Bemutatkoztak

Az egészségnapon a GYIÖK szervezésében és a KEF által nyert 500 ezer forint pályázati pénzből megvalósuló kortársképzésen résztvevő fiatalok is bemutatkoztak. Egy olyan programsorozatot valósítottak meg a rendezvényen, mely érdekli,segíti és oktatja is korosztályukat. Egy játékos vetélkedőt szerveztek: Egészség és Tolerancia címmel. A feladatok az egész iskola területén zajlottak. Az egyik legnépszerűbb állomás a részegszemüveggel való közlekedés volt, melyet a Békés Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége biztosított számukra. De megtudhatták azt is, milyen kerekesszékkel mozogni, illetve volt drog-totó és különböző közösségi játékok.

A versenyzőket nyeremény is várta a támogatók jóvoltából, melyeket ezúton is köszönnek: a Black Belt Fitness Centernek, a La’ Rosa Pizzériának, a Táncsics Mihály Gimnázium stúdió fotó szakkörének és az Orosházi Média Kft.-nek. Munkájukat az Egészségsziget Egyesület és a Mi-Értünk Egyesület KontaktPont Orosháza is segítette. A diákok körében nagyon népszerű volt a program, ezért tervezik, hogy a jövőben újabb hasonló programokat szerveznek.

Az egészségnapon a Mi-Értünk Egyesület KontaktPont Orosháza is jelen volt, ismertették szolgáltatásaikat és a szenvedélybetegségek, drogok kapcsán hiteles információkkal látták el a diákságot. Fontos a szakemberek jelenléte, hiszen az internetről és a barátoktól szerzett információk sokszor tévesek, pontatlanok. A szenvedélybetegségekről, a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum Szenvedélybetegek Rehabilitációs Részlegének egy korábbi bentlakójával is beszélgethettek a diákok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.