- hirdetés -

Elkezdődött a második Orosházi Honismereti Hét. Helytörténeti értékekkel gazdagodhatnak a diákok.

Orosháza születésnapjához közeledve második alkalommal adódik meg az általános iskolásoknak, hogy különböző programokon keresztül megismerkedjenek a város múltjával, helyi értékeivel. Szerda délután a polgármesteri hivatal nagytanácskozó termében Pusztainé Szabó Margit köszöntötte a pedagógusokat, vendégeket. A város általános iskolája főigazgatója kiemelte, fontos és szép feladat a helytörténeti értékek továbbadása a diákoknak.  Bemutatta továbbá azt a – kedden elkészült – módszertani kötetet, amiben a tavaly ősszel tartott konferencia előadásai és az első honismereti hét tapasztalatai olvashatók.

Az orosházi gyökereket ápoló hét ötletgazdája Bárdos Zsuzsa tanár, muzeológus a megnyitón hangsúlyozta a helytörténet jelentőségét. Mint fogalmazott, a helytörténet a múltról beszél, de bennünket segít ma és talán megkönnyíti a holnapot. Köszöntő gondolatai után a rákóczitelepi iskolások előadása következett: Kőműves Kelemenné és magas Déva várának legendáját felelevenítve emlékeztettek arra, hit nélkül sem alkotni, sem élni nem lehet.

A délután folyamán országos hírű szakemberek tartottak előadásokat. Dr. Pukánszky Béla egyetemi tanár (aki egyébként itt járt iskolába) arról beszélt, hogyan illeszkedik a honismeret a neveléstörténetbe, míg az orosházi születésű Dr. Dénes György történész, kutató geográfus a zombai gyökeret boncolgatta.

A hét számos programot kínál. Csütörtökön a diákok Orosházához kapcsolódó pályamunkáit (fotók, rajzok, kisfilmek) bírálják el, az eredményhirdetés a művelődési központban lesz. Péntek délután egy műemléki játék keretében ismerkedhetnek a csapatok a helyi értékekkel – 14.30-kor indulnak a múzeumtól. Hétfőn tudományos munkákat mutatnak be. A program zárásaként Büszkeségünk, Orosháza címmel kedden 14.30-kor kezdődik egy rendezvény az Eötvös-csarnokban, ahol a környékbeli mondák, a helyi ételek mellett az orosházi szokásokat, ünnepeket is felelevenítik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.