- hirdetés -

Beszélgetés zenéről, művészetről Orosháza polgármesterével.

A XI. Tavaszi Művészeti Fesztivál egyik érdekessége volt, az „Ismerős arcok másként” című program, melyet a hagyományteremtés szándékával indítottak útjára. Pódiumbeszélgetésre hívnak ismert közéleti személyiségeket, akik a művészetekhez és a zenéhez fűződő viszonyukról mesélnek.

Dancsó József a jazz zenéért rajong
(Fotó: Melega Krisztián)

Elsőként Dr. Dancsó József, Orosháza polgármestere ült a Művészetek Háza színpadára, akit a művészeti iskola igazgatója, Jakab Annamária kérdezett. A városvezetőről bevezetőként megtudhatta a hallgatóság, hogy kamaszkora óta szinte minden nap hallgat zenét. A sok humorral tarkított esten az is kiderült a vendégről, hogy gyerekkorában legtöbbet a „Jó ebédhez szól a nóta” című műsort hallgatta. A családi ebédeknél ő ült legközelebb a rádióhoz, és neki kellett édesanyja kérésére a Kossuth adóra tekerni. Bevallotta, azóta is kedvence a magyar nóta, mely a magyar kultúrát közvetíti az emberek felé. A gimnáziumban a diszkózenét favorizálta, majd az egyetemen egy szobatársa hatására elkezdett jazzt hallgatni. Ezt követte egy komolyzenei korszak, mely a szüleitől kapott Beethoven összes szimfóniáját tartalmazó bakelit sorozattal indult.

Autóban jazz, otthon klasszikusok

Elmondása szerint egyik kedvenc zenei műfaja a jazz és külön öröm számára, hogy kisfia vele együtt hallgatja az igényes, profi zenét
– Rengeteget ülök autóban, ahol jobbára jazz zene szól, míg otthon komolyzenét hallgatok. A napi gondokból, fáradtságból már 10-15 perc zenehallgatás is kikapcsolódást, feltöltődést jelent – mondta Dancsó József aki bevallotta, tervei között szerepel, hogy megtanul gitározni, és hogy a gitár mellett a szaxofon és a trombita a kedvenc hangszere.

Szerinte saját szakmájában kreatívabb az ember, ha művészetekkel is foglalkozik. Úgy véli, aki szereti a zenét, az mindig tud a másik embernek valami pluszt nyújtani, sokkal nyitottabb a világra, könnyebben fogad be dolgokat, inspirálóbb a környezete számára. A zene mellett a művészettörténet foglalkoztatja, a barokk és a klasszicista festészet áll igazán közel hozzá.

Az esten a művészeti iskola tanárai és diákjai élőzenével színesítették a beszélgetést és Dancsó József két kedvenc jazz felvételét is meghallgathattuk, megnézhettük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.