- hirdetés -

Március 30-án, Szokolay Sándor születésnapján a budapesti Belvárosi Szent Mihály Templomban ünnepi hangversenyt tartottak, amelyen a szerző új műveket is vezényelt.

Orosháza díszpolgárának a város üdvözletét és ajándékát – Fülöp Ilona: Madaras város című képét – dr. Dancsó József polgármester és Dinnyés István címzetes igazgató adta át. A Kossuth-, Erkel Ferenc-, Bartók-, Pásztory- és Prima díjas, érdemes és kiváló művészt, a Corvin-lánc birtokosát Schmitt Pál köztársasági elnök, Mádl Ferenc és Szűrös Mátyás korábbi államelnökök is köszöntötték. A koncert során felolvasták Orbán Viktor és Lévai Anikó üdvözlő levelét is.

Szokolay Sándor (j) átveszi az ajándékot (Fotó: Losonczi Dávid)

Az est során szakrális zene töltötte meg a templomot, a jelen lévő mintegy 150 hallgató lelkes tapsából kiderült: rajongói jöttek el köszönteni a Mestert. A Tomkins Énekegyüttes Dobra János vezetésével (az Ars Longa Kamarazenekar közreműködésével) megrázó erővel, és megkapó egyszerűséggel tolmácsolta Szokolay Sándor új, erre az alkalomra írott művei mellett az egyik legjelentősebb kórusművét, a Missa Pannonicat. A hangverseny után a család, a kórustagok, zenészek és az orosházi küldöttség jelenlétében szegte meg a születésnapi tortáját Szokolay Sándor, aki mindig nagy szeretettel és hálával nyilatkozik Orosházáról.

Orosháza zenei életében több ponton is fontos szerepet kapott a zeneszerző. Mint ismert, édesapja, Szokolay Bálint alapította a Madrigál Kórust, amely napjainkban is több Szokolay-művet tart repertoárján.

– 1970-ben, a leégett művelődési ház helyett épült új központ avatására az akkori városi tanács egy művet kért Szokolay Sándortól – mesélte a helyszínen Dinnyés István igazgató. – Rám bízták, hogy a szakmai részleteket beszéljem meg a szerzővel. Egy nagyon szép, de nehéz kórusművet komponált nekünk Babits Mihály: A zene hatalma című versére. A bemutatón maga a szerző vezényelte a közel kétszáz fős alkalmi kórust, amely majd egy évig próbálta a darabot. 2000-ben a városi önkormányzat felkérésére írt a Mester egy vallásos témájú hatásos művet, Jobbítsd a nemzetöt címmel, Bornemissza Péter prédikációs intelmeiből és bibliai igékből válogatott szövegekre. A közel fél órás kórusművet a Madrigál Kórus és az akkor általam vezetett Kodály Zoltán Gyermekkórus adta elő, a szegedi dóm főorgonistája, Égető Mária orgonakíséretével, szintén a Mester vezényletével.

Az ünnepi hangversenyből részleteket ad le a városi tévé április 7-én 19 órakor kezdődő Paletta című műsora.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.