- hirdetés -

A legtöbb esetben az autósok félrehúzódnak, ha szirénázó mentőautó közelít feléjük. Ám az épp mobiltelefonálók, a figyelmetlen vagy gyakorlatlan vezetők, és némely kerékpáros vagy gyalogos akadályozzák a vonuló egységet.

Rögtön odafordulunk, ha látunk az utcán egy szirénázó mentőautót. Aggódva nézzük, merre tart, mi történhetett? Szirénázik, akkor biztos súlyos a baj – gondoljuk. Míg ezen tanakodunk, észre sem vesszük, hogy közlekedőként hátráltathatjuk a balesethez, beteghez vonuló mentőautót.

Kovács Tibort az orosházi mentőállomás vezetőjét arról kérdeztük, mi a tapasztalatuk az autósok viselkedéséről, ha hang- és fényjelzéssel közelít egy mentő.

A mentőknek elsőbbséget kell biztosítani
(Archív fotó: Rosta Tibor)

– Az Országos Mentőszolgálatnál dolgozó mentő-gépkocsivezetők – így az orosháziak is –kivétel nélkül mindannyian rendelkeznek PÁV-I. engedéllyel. Ez olyan képességet jelent (vezetésbiztonság, gyors reakcióidő, rutin stb.), hogy a közlekedésben váratlanul előforduló eseményeket – sokszor a másodperc törtrésze alatt veszélyhelyzetet teremtve – elkerüljék. A megkülönböztetett jelzés használata (fény- és hangjelzés) már önmagában egy veszélyhelyzet, még akkor is, ha a közlekedésben résztvevők együttműködnek és segítik az egységet. A legtöbb esetben az autósok félrehúzódnak, igyekeznek nem akadályozni bennünket a haladásban. Ellenben az épp mobiltelefonálók, a figyelmetlenek vagy a gyakorlatlan vezetők nem, vagy csak késve tudják lereagálni a váratlanul adódó helyzetet. Ez azonban nem csak az autósokra vonatkozik, sok esetben a megilletődött kerékpáros, vagy az úttesten még: „éppen megpróbálok átszaladni” gyalogos is akadályozhatja a vonuló mentőegységet.

Orosházán nagyon sok olyan utcát találni még, ahol földút van. Mennyire okoz ez nehézséget esős időben? Fordult elő már olyan, hogy esetleg elakadt a mentőautó és emiatt késve, segítséget kérve jutottak el a beteghez?

Valóban vannak még olyan nem aszfaltozott, feltöltetlen utcák, ahová esős időben nem tudunk behajtani, ott közlekedni. A tanyavilágban nem csak a közlekedés, hanem a tájékozódás is embert próbáló. Az orosházi mentőállomás mentőautói a környező települések sáros utcáiban is megrekedtek már, ahonnan csak műszaki mentéssel, vagy a segítőkész helybeliek összefogásával jutottak ki. Akadt olyan eset, amikor egy amúgy is sáros utcában (amely éppen csatornázás után volt) süllyedt el az esetkocsink, majd a segítségünkre siető tűzoltóautó is. Egy szomszéd utcában lakó derék fiatalember húzott ki mindannyiunkat a slamasztikából.

A napokban történt, hogy Budapesten az egyik mentőautót feltörve valaki eltulajdonított egy műholdas-navigációs készüléket. Az orosházi mentőállomáson mennyi ilyen készülék van?

A Navi-Gate Kft. felajánlásából 2007 decemberében 5 darab GPS-készüléket kaptunk, így jutott minden mentőautónkba. A budapesti eset kapcsán sokan a saját készüléküket vitték be az érintett mentőszolgálat székhelyére. A napokban id. Zalai Mihály vállalkozó számunkra is adományozott egy navigációs készüléket, melyet személyesen hozott be mentőállomásunkra. A kapott eszköz nagyobb memóriával és monitorral rendelkezik, gyorsabban betölti a tervezett útvonalat. Ezúton is köszönjük nemes cselekedetét!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.