- hirdetés -

255 éve született Mozart. Az apropóból páratlan zenei élményt nyújtott a Mozart-est, az érdeklődés óriási volt.

Régen látott, óriási érdeklődés előzte meg a február 16-i Mozart-estet a Petőfi Művelődési Központ koncerttermében. A Filharmónia bérletsorozat második koncertjén talán a csilláron is csüngtek volna, amennyiben lett volna ilyen. Volt viszont a rendezők jóvoltából egy erre az alkalomra épített, nagyobb színpad, amelyet kényelmesen „belakhatott” a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának 23 tagú Vonós Kamarazenekara, és a fellépő szólisták: Laluska Zoltán hegedűművész, Pusztai Anikó fuvolaművész és Roskó Bernadett hárfaművész.

„Nem hiszem, hogy sűrűn előfordul, hogy egy komolyzenei koncert előtt már egy órával kikerül az ajtóra a minden jegy elkelt tábla” – köszöntötte Nagy Krisztina, az est műsorvezetője a zsúfolásig megtelt terem közönségét. Alaposan bemikrofonozott színpad, és kamerák hada jelezte, a nem mindennapi élményt ígérő koncertről hang- és tv felvétel is készül. Elsőként a Kosztándi István hangversenymester vezette kamarazenekar mutatkozott be Mozart D-dúr divertimentojával. Az eredetileg vonósnégyesre íródott, három tételes művet ma inkább kamarazenekarok játsszák, s ezért a felállásért az orosházi közönség is hálás volt, hiszen csak ritkán van alkalma nagyobb létszámú együttes zenekari hangzásában gyönyörködni.

Az est két főszereplője: Pusztai Anikó és Laluska Zoltán (klikk a képre)Fotók: Kecskeméti Krisztina

Zenei élményünk kiteljesedése mégis akkor következett be, amikor színpadra lépett az egykori orosházi zeneiskolás, a ma már Mozart szülővárosában, Salzburgban élő hegedűművész, Laluska Zoltán. Az 1775-ben íródott öt salzburgi hegedűverseny utolsó darabjával, az A-dúr hegedűversennyel kibontotta a csillogó szemű, érdeklődő közönség lelkében az élő Mozart-muzsika élvezetének páratlan élményét. Percekig tartó vastapssal köszönte meg érett, kifinomult, dinamikus előadását a zeneszerető és értő közönség.

A jó dramaturgiai érzékkel megtervezett, már-már fokozhatatlan élményeket nyújtó előadás azonban itt még nem ért véget. A szintén orosházi, ám hosszú évek óta Spanyolországban élő fuvolaművész, Pusztai Anikó darabválasztása révén ezúttal egy másik, viszonylag ritkán hallható hangszer, a hárfa is helyet kapott a színpadon, amelyet Roskó Bernadett szólaltatott meg. Amikor felcsendült Mozart C-dúr versenymű fuvolára és hárfára című darabja, egyszerre szétáradt, majd a terem minden szegletét megtöltötte a testet-lelket gyönyörködtető, méltóságot, mégis könnyedséget, játékosságot is sugárzó muzsika. Pusztai Anikó magával ragadó, mondhatni spanyolos temperamentumú, karakteres játékát szépen ívelt, igényes, kimunkált megszólalással segítette a zenekar. Az előadás színvonalát, a szólisták és a hangversenymester felkészültségét dicséri, hogy e szerkezetileg bonyolult művek előadására a zenekarok legtöbbször csak karmesterrel vállalkoznak.

Méltán érezhettük azt, hogy jó hangulatú, emlékezetes előadással ajándékoztak meg bennünket a valaha Orosházáról indult, de mostanra már világjáróvá lett profi muzsikusok. Tették ezt azzal a túláradó ifjúi erővel, szertelen jókedvvel, vidám játékkal, amellyel a 255 éve született Mozart is alkotott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.