- hirdetés -

Ismét meghirdették a Napkorona Bajnokságot, a kezdeményezéshez Orosháza is csatlakozik. Az ország „legnaposabb” önkormányzatát keresik egy nemzetközi program részeként.

Folytatódik Magyarország legnagyobb napenergiát népszerűsítő programja, a Napkorona Bajnokság. A versenyben az a hazai önkormányzat nyer, amelynek területén a legmagasabb a lakosságszámhoz viszonyított napenergia hasznosítás – kaptuk a hírt az Energiaklubtól.

A kezdeményezéshez csatlakozik Orosháza is, csakúgy, mint 2010-ben. Tavaly városunk kiváló eredménnyel zárt. Az európai versenyen 2. helyezést ért el, a magyarországi Napkorona Bajnokságon pedig különdíjat nyert. Az Orosháza napkorona bajnok elismerő táblát a Csorvási úton, a város határát jelző táblához helyezték ki.

A napkoronás tábla a Csorvási út mellett
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A benevezett önkormányzatoknak ezúttal április közepéig kell összegyűjteniük, hogy településükön hány négyzetméternyi önkormányzati és magántulajdonban lévő napkollektor, és hány kW kapacitású napelem található. A nemzetközi kezdeményezés magyar fordulójában idén is száznál több hazai önkormányzat vetélkedik.

Mint ahogy arról már hírt adtunk, Orosházán – az országos átlaghoz képest – igen magas a napfényes órák száma, és ezt az önkormányzat igyekszik is kihasználni. Varju Józseftől, az önkormányzat energetikusától megtudtuk, hogy napkollektor található például a Czina iskolánál, a Teréz utcai idősek otthonánál, vagy éppen a Táncsics gimnáziumnál.

Újabb fejlesztések, újabb tervek

A város a pozitív tapasztalatok hatására további beruházásokat valósított meg az elmúlt időszakban. Napkollektoros rendszert építettek ki a Hubai utcai önkormányzati bérlakásoknál, és bővítették a diákélelmezés és az Eötvös-csarnok használati meleg víz ellátását is, kettévált a rendszer. Emellett jelentős számú napkollektorral, napelemmel, hőszivattyúval ellátott magánépület van Orosházán, és továbbiakat is terveznek.

Két nagy projekt is fut ezen a területen. Geotermikus energiát hasznosító távfűtési rendszerre vált Gyopárosfürdő, és tavaly decemberben egy másik jelentős, geotermikus energia felhasználási pályázatot fogadott el a képviselő-testület. A pályázat az első fordulón már túljutott, jelenleg a hiánypótlások zajlanak. A rendszerbe a Táncsics gimnázium, az Eötvös és a József Attila iskola, a polgármesteri hivatal, a művelődési központ, a kórház, a tűzoltóság és a Könd utcai óvoda tartozna.

Varju József hozzátette, a további tervek közt is kiemelt helyet foglal el a geotermikus energiahálózat fejlesztése, elsősorban az Új Széchenyi Terv pályázatai által.

A Napkorona Bajnokság hazai díjátadója május 5-én, Budapesten lesz, a nemzetközi pedig június 5-én, Prágában. A bajnoksággal kapcsolatban további információkat itt találsz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.