- hirdetés -

170 lakást korszerűsítenek a panelprogram keretében. Műszaki átadás előtt a Rákóczi 2. és a Kazinczy 11-13., és február végére lehet kész a Rákóczi 6., Bercsényi 8-10. felújítása.

Novemberben írtunk arról, hogy folytatódik Orosházán a panelprogram és a már felújított 230 lakás mellett újabb 170-et korszerűsítenek.
– Kicsit későn tudtunk bizonyos dokumentumokat beszerezni, így ősszel indultak a munkálatok. A lakóközösséggel egyetértésben döntöttünk úgy, hogy hozzáfogunk a kivitelezéshez (nyílászárók cseréje, szigetelés), hogy minél hamarabb legyen energiamegtakarítás a lakásokban. Az épületek nagy részében a tél beállta előtt ez el is készült – tudtuk meg Harmati Győzőtől, az Orosházi Lakásszövetkezet elnökétől.

Rákóczi 6: csúszás a kivitelezésben (Fotó: Rajki Judit)

A munkálatokat nem sikerült tavaly befejezni, rövidesen azonban kész lesz a 4 tömb – kivitelezőtől függően más-más stádiumban állnak az épületek.
– Befejezés előtt áll a Rákóczi 2., és a Kazinczy 11-13. A kivitelező gyomaendrődi Németh Kft. már készrejelentési nyilatkozatot adott. Napokon belül egy közös bejárás során győződünk meg arról, hogy minden rendben van-e, utána tűzhetjük ki a műszaki átadást – mondta Harmati.

A Rákóczi 6. és a Bercsényi 8-10. esetében a kivitelező a szolnoki Átrium Invest Kft. volt. Itt csúszásban vannak.
– A minőséggel nincs gond, de az ütemmel nem kifejezetten vagyunk megelégedve. Vállalták, hogy február végéig elvégzik a munkát, utána következik a készrejelentés. A későbbiekben vizsgáljuk meg a kötbér kérdését.

Az elnök elmondta, a Bercsényi utca esetében előrébb tart a kivitelező, a lábazati festés mellett néhány hiba kijavítása van még hátra. (A lakók szerkesztőségünkbe érkezett jelzései alapján bőven van mit javítani).

Fizetés munka után

A gyomaendrődi és a szolnoki cég pályázat útján nyerte el a munkát. Orosházi cég is végezhetné a panelfelújításokat, ám kisebb cégek esetében nagy gondot jelent, hogy hónapokat kell várni a pénzre. A munkáért ugyanis csak a műszaki átadás után jár fizetség – első körben a lakossági önerőt kapják meg. A kamatmentes hitelt ezután adja az önkormányzat, az állami támogatásra pedig kell várni (a tavalyiakat most kezdték kifizetni).

Az Orosházi Lakásszövetkezet további tömbök felújítását is szeretné megvalósítani. A mostani 170 lakás elkészültével a lakásszövetkezet kezelésébe tartozó 1080 orosházi lakás (más településen lévőkkel együtt összesen 1200) közül 400 lesz korszerűsítve. Harmati Győző elmondta, a most már Új Széchenyi Tervként futó programra nagy igény mutatkozik a lakók részéről.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyébként átalakítja a panelprogram pályázati rendszerét. A tartalmi elemeiben is változó programról jövő héten szervez konferenciát a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége. Hazánkban csaknem 2 millióan élnek mintegy 820 ezer panellakásban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.