- hirdetés -

Az ételallergiások problémáival veszi fel a harcot a szerveződő DALI-ÁS Klub. Első lépésként kérdőív segítségével mérik fel, mennyien vannak a városban a speciális étrendet igénylő gyermekek, fiatalok.

Napjainkban egyre több gyermekről derül ki: táplálékallergiás. A betegséget nem szabad félvállról venni, nem gyógyítható, de szigorú diéta mellett jó esélyekkel kinőhető. A táplálékallergiás betegek speciális étrendje nemcsak anyagi megterhelést, de nagy odafigyelést és pszichés terhet is jelent mind a beteg, mind a környezete számára. A város közétkeztetésében a diétás étkeztetés még egyáltalán nem biztosított, erre keresi a megoldást a szerveződő DALI-ÁS Klub.

Tóth Margó kisfiánál már csecsemőkorban jelentkeztek a tünetek bőrszárazsággal, viszkető ekcémás foltokkal. Bizony nagyon nehezen és sokára tisztult le a kép: a gyermeknek összetett tej-, tojás-, dió-, mogyoróallergiája van.

Miután kiderült a betegség, mit éreztél?

Nem mindegy, mit esznek a gyerekek (illusztráció)

Tanácstalanság, megválaszolatlan kérdések sokasága, információhiány, elszigeteltség-röviden így jellemezném a kezdeti időszakot. Mára viszonylag magabiztosan főzök, de sok-sok utánajárásba került a minden szempontból kielégítő és változatos táplálkozás biztosítása.

A kezdeti nehézségek leküzdése után azonban újabb akadályok következtek.

Az új nehézség a közösségi élet és vele együtt az étkeztetés. Játszótéren, óvodában számtalan veszélyhelyzetbe kerülnek a gyerekek az egyébként jó szándékú ételkínálások alkalmával. És ez még csak a kisebbik baj, a mindennapos étkeztetés problémája továbbra is a szülőket terheli. Bár a leggyakoribb megbetegedéseknek való étel rendelésére van jó alternatíva piaci áron, a diétás közétkeztetés Orosházán – egy intézményt kivéve – még mindig megoldásért kiált.

Mit lehet tenni?

2009-ben hosszas tervezgetés után elindítottam a blogomat, hogy megosszam és gyűjtsem az információkat, recepteket, de többre egy ilyen oldal nem alkalmas. Ezért egy klub szervezésébe fogtam, neve: DALI-ÁS Klub. Az elnevezés a főbb megbetegedések rövidítéséből született: Diabétesz, Allergia, Lisztérzékenység és táplálék- Intoleranciák. Egy közösségben megbeszélhetjük nehézségeinket, megoszthatjuk tapasztalatainkat és erőt adhatunk egymásnak már azzal is, hogy a problémánkkal nem vagyunk egyedül. Szervezőtársammal, Magonyné Urbán Zsuzsanna ifjúsági referenssel az indításon, a kapcsolatteremtésen dolgozunk.

Egyelőre a dalias.klub@gmail.com postafiókkal nyitottak az érdeklődők felé, de rövidesen szeretnének jelentkezni a Facebook-on és „élőben”.

Mit vársz ettől a klubtól?

Elsősorban azt, hogy egy kicsit beépüljünk a köztudatba a speciális táplálkozási igények létezésével. Generációk élnek velünk, akik ezzel nem találkoztak, nincsenek ismereteik, és erről ők talán nem is tehetnek. De a „csak egy tojás van benne” szemlélet a betegség szempontjából megengedhetetlen. Ezért a gondoskodó nagymamáknak, a házibulit szervező szülőknek, pedagógus kollégáknak, akikre időnként gyermekeinket bízzuk, feltétlenül tudniuk kell: a felvágottban, kenyérben is lehet tej, a ropiban szója, az élelmiszerbolt felében nyomokban mogyoró, ami szélsőséges esetben végzetes is lehet. Az élelmiszerek csomagolásán az összetevők sora kötelező olvasmány!

A szülők is tehetnek valamit?

Mindenképpen. Egy önsegítő, érdekérvényesítő, kapcsolatteremtő körben rengeteg energia és lehetőség rejlik. A város óvodáiban, iskoláiban a diétás közétkeztetés megoldása a legfontosabb és legsürgetőbb feladat. A bölcsődében személyre szabottan főznek a diétázó gyermekeknek, amiért szerintem nem lehetünk elég hálásak. A helyi diákélelmezés ezt jelenleg nem tudja megoldani. Most mi is keressük a lehetőségeket, a jó megoldásokat. Az önkormányzat hozzájárulásával és az Egészségsziget Egyesület közreműködésével a napokban mintegy 5200 kérdőívet juttattunk el az óvodákba, iskolákba, középiskolákba. A cél, hogy reális képet kapjunk arról, hogy a városban mennyi speciális étrendet igénylő gyermek, fiatal van. Ezért fontos nagyon az ívek kitöltése, és köszönjük a szülők és pedagógusok közreműködését! Ez lesz az első és alapvető lépés a diétás igények (el)várható kielégítéséhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.